La Fortuna

26 maart, 2023

Demi Goudriaan

Ik help je met het ontdekken van verborgen pareltjes op jouw droomreis

Vanuit Puerto Viejo zijn we met de auto naar La Fortuna gereden. Qua kilometers geen gigantische afstand, maar de wegen van Costa Rica zijn niet zoals we gewend zijn in Nederland en je kunt vaak niet veel harder rijden dan 50, dus je bent toch wel even onderweg. Maar wanneer je je bestemming hebt bereikt, is dit alles het zeker waard geweest! La Fortuna is een dorpje wat naast de actieve vulkaan El Arenal ligt en op een goede dag kun je deze vulkaan vanuit het dorp overal bewonderen!

De hangbruggen van Mistico

Wat ons betreft een absolute aanrader wanneer je La Fortuna bezoekt: de hangbruggen van Mistico! Wandel tussen de boomtoppen door het regenwoud en houd je ogen open want wie weet spot je nog wat wilde dieren die je op je lijstje kan toevoegen. Denk dan bijvoorbeeld aan bijzondere vogels, aapjes of slangen. Maar ook wanneer je niet het geluk hebt om veel wilde dieren te spotten, is een bezoekje absoluut de moeite (en het geld) waard. Voor 29 dollar per persoon (zonder gids) maak je een hele toffe wandeling met prachtige uitzichten. Je doet er een kleine twee uur over. Zelf hadden wij de tip gekregen om vroeg te gaan zodat het nog wat rustiger is in het park, we kunnen dit uiteraard niet vergelijken met latere tijdstippen maar het klopte wel dat het redelijk rustig was in het park!

Wandel de Arenal 1968 Trail

La Fortuna heeft zijn bekendheid grotendeels te danken aan de El Arenal vulkaan die we hierboven ook al beschreven hebben. Deze vulkaan kun je niet beklimmen, maar er zijn wel wandelingen door rondom de vulkaan waardoor je de vulkaan van verschillende kanten goed kunt bekijken. Je kunt hiervoor een bezoek brengen aan het Arenal National Park of Arenal 1968 Trail. Onze keuze is gevallen voor deze laatste en wij vonden het een fantastische hike. Je hebt een mooi uitzicht over de vulkaan maar daarnaast wandel je ook gedeeltelijk over de gestolde lava van de uitbarsting in 1968, hoe cool is dat! Er zijn verschillende afstanden te wandelen, zelf hebben wij zo’n 5 kilometer gewandeld en moesten we 15 dollar entree betalen.

Gratis Hotsprings

In de omgeving van La Fortuna zijn veel Hotsprings te vinden, dit komt door de vulkaan. Er zijn veel grote resorts waar de Hotsprings aan toebehoren, dan betaal je een flink bedrag om een dagje te kunnen ontspannen en genieten. Je kunt er zelfs een overnachting aan vastplakken of uitbreiden met een diner. Past dit niet binnen je reisbudget? Dan is er nog een alternatief: de gratis Hotspring. Wees je er echter wel bewust van dat het hier vooral later op de dag redelijk druk kan zijn en je de Hotspring dan ook zeker niet voor jezelf alleen hebt. Wij reisden door Costa Rica met een huurauto en dit maakte het lastig om de Hotsprings in de middag te bezoeken, omdat er simpelweg nauwelijks parkeerplaatsen zijn en de ‘parkeerwachters’ de hoofdprijs vragen om een uurtje je auto te parkeren.

Wellness bij de Tabacon Spa

Wanneer je wel wat meer budget hebt, kun je ervoor kiezen om een dag(deel) naar deze spa te gaan om je helemaal in de watten te laten leggen. Naast het genieten van de heerlijke hotsprings kun je dit genietmoment ook uitbreiden met een massage. De entree is vanaf 70 dollar en hierbij zit lunch of diner inbegrepen.

Schommelen bij el Salto

Omdat wij met een beperkt budget reizen en veel activiteiten in Costa Rica redelijk aan de prijs zijn, waren we op zoek naar een goedkope middag activiteit nadat we de Mistico Hanging Bridges hadden getrotseerd. Uiteindelijk zijn we uitgekomen bij el Salto! Wij waren hier op een zondagmiddag, veel locals waren hier met een hapje, drankje en gezellige muziek. Er is een touw aan een boom bevestigd waarmee je het water in kunt slingeren. We zagen toeristen die ietwat gespannen hun eerste slinger waagden, maar ook locals die verschillende trucjes en de gekste sprongen in het (ijskoude!) water maakten. Een prima vermaak met een gezellig sfeertje! Het makkelijkste is om hier met de auto naartoe te rijden, volg dan deze Google Maps link.

Zwemmen bij de waterval van La Fortuna

Een tip die wij ook kregen is om de waterval van La Fortuna te bezoeken, deze ligt middenin de jungle. Wat deze waterval leuk maakt is dat je er bij kunt zwemmen! Het is dus een goed idee om je zwemkleding in te pakken. Na een flinke afdaling van een lange trap wordt je beloond met een frisse duik. De entree is 17 dollar per persoon en dit is de reden waarom wij ervoor gekozen hebben om deze waterval niet te bezoeken. We hebben al verschillende watervallen gezien en vonden deze entree echt te duur. Maar ons budget hoeft natuurlijk niet het jouwe te zijn en we wilden je deze tip dan ook zeker niet onthouden 😊.

Reizen naar La Fortuna

Wij begonnen onze reis in Puerto Viejo en zijn met onze huurauto naar La Fortuna gereden. Dit is een reis van 271 km en daar hebben we ongeveer 5 uur over gedaan, want snelwegen kennen ze hier niet. De wegen zijn goed onderhouden en het was dan ook een comfortabele reis. We hadden een wat ‘hogere’ auto, maar geen 4X4.

Als je vanuit San José reist is het ongeveer 130 km en dat duurt zo’n 2,5 uur. Van Monteverde naar La Fortuna is 121 km, maar duurt zelfs 3 uur en 15 minuten. Dit komt doordat de wegen van en naar Monteverde voor een deel onverhard is. Als het veel regent is het wel aan te raden om een 4X4 te huren, want dan zal de weg moeilijk begaanbaar worden. Ook al is dit slechts een klein deel van de gehele route.

Route naar Monteverde
De weg van Monteverde naar La Fortuna

Met de bus naar La Fortuna

Reizen met het openbaar vervoer in Costa Rica is geen eenvoudige taak. De bussen nemen veel tijd in beslag en de dienstregelingen sluiten vaak niet op elkaar aan, waardoor je lang moet wachten. Daarnaast gaan bijna alle bussen via de hoofdstad San José, wat een hele omweg kan zijn in je reis.

Van San José naar La Fortuna

Naar La Fortuna zijn er vrijwel geen directe bussen, waardoor je altijd moet overstappen. Plan dit van te voren goed in, zodat je weet dat je genoeg tijd hebt voor de reis. Als je van San José naar La Fortuna reist moet je vanaf Central de Autobuses del Norte in Alajuela reizen naar Ciudad Quesada en uitstappen bij Terminal de Autobuses Plaza San Carlos. Vanaf daar kun je op een directe bus naar La Fortuna stappen. De reis zal ruim 5 uur duren met het openbaar vervoer.

Van Monteverde naar La Fortuna

Ook tussen Monteverde en La Fortuna gaan er geen directe bussen, overstappen is dus een must. De overstap moet je maken in Tilarán, neem daar dus de eerste bus naartoe en vanuit daar kun je naar La Fortuna reizen. De reis duurt meer dan 9 uur afhankelijk van je overstaptijd. Ook is het belangrijk om zo vroeg mogelijk te vertrekken, omdat de bus slechts een paar keer per dag gaat.

Daarnaast zijn er shuttleservices, wat over het algemeen een stuk sneller en comfortabeler is dan het openbaar vervoer. Maar daar hangt natuurlijk ook een prijskaartje aan. Hemelsbreed is de afstand tussen Monteverde en La Fortuna niet zo ver, alleen zit er een groot meer tussen (Lake Arenal). De shuttleservices maken hier gebruik van door een combinatie aan te bieden met een boot, waardoor je over het meer reist in plaats van er omheen.