Monteverde

26 juni, 2023

Demi Goudriaan

Ik help je met het ontdekken van verborgen pareltjes op jouw droomreis

Als je op zoek bent naar prachtige natuur om hikes te maken en wildlife te spotten, dan ben je in Monteverde zeker op het juiste adres. Zelf reden wij met de auto van La Fortuna naar Monteverde in een aantal uurtjes en deze rit was werkelijk prachtig! Fantastische uitzichten omdat je over een slinger weg door het landschap rijdt. Er wordt aangeraden deze weg enkel met een 4×4 te rijden. Zelf hadden wij een SUV maar geen 4×4 en dit was prima te doen! Wel denk ik dat het met een flinke regenbui misschien wat lastiger was geworden, maar dit hebben we gelukkig niet hoeven testen 😊.

Ben je niet met een huurauto? Dan kun je vanaf San José de bus nemen naar Monteverde en dan doe je er zo’n 5-6 uur over. Vanuit La Fortuna kun je met de boot over het Arenalmeer en neem je daarna de bus naar Monteverde, dan doe je er zo’n 3 uur over.

De weg tussen La Fortuna en Monteverde met de auto
De onverharde weg van La Fortuna naar Monteverde

Ziplinen in Monteverde

Op de dag van aankomst gingen wij gelijk een activiteit doen die hoog op het lijstje stond bij Mark en bij Demi iets minder (iets met hoogtevrees); namelijk ziplinen! Een vrij prijzige activiteit, het kost namelijk omgerekend 50 euro per persoon maar we hebben allebei geen seconde spijt gehad! Het was een hele gave activiteit die (zelfs met hoogtevrees) goed te doen was. De Superman zipline was het absolute hoogtepunt. De Tarzan Swing was voor Mark ook heel gaaf, Demi heeft deze even overgeslagen 😉.

Er wordt verteld dat de Zipline 2,5 uur duurt maar dit is denk ik echt afhankelijk van de grootte van de groep waarmee je gaat/wordt ingedeeld. Zelf stonden wij met een uurtje weer beneden, omdat alle ziplines redelijk vlot achter elkaar gedaan worden. Dit is absoluut niet vervelend, je hebt ook geen tijd om bang te worden op deze manier, maar wel goed om te weten.

Na afloop kun je de foto’s kopen bij de receptie van het bedrijf. Wij gingen met 100% Aventura Tours en betaalden 14 euro voor de foto’s. We moeten uiteraard wel bewijs hebben dat we dit gedaan hebben en we zijn mega blij met de gave foto’s die er van ons gemaakt zijn. Verder vonden wij de begeleiders die je helpen tijdens de zipline erg vriendelijk en ze zijn er goed in om je gerust te stellen als je het wat spannend vindt.

Monteverde Cloud Forest of Santa Elena Cloud Forest

Waarschijnlijk is het nevelwoud één van de redenen waarom je Monteverde bezoekt. Op internet zijn veel sprookjesachtige foto’s te vinden van de verschillende parken en het ziet er allemaal heel tof uit. Zelf hebben wij het Santa Elena Cloud Forest bezocht. Deze is net iets minder bekend dan het Monteverde Cloud Forest, en hoewel wij maar één van beiden hebben bezocht hebben we ons laten vertellen dat Santa Elena zeker niet onder doet voor het bekendere Monteverde Cloud Forest. De reden dat wij Santa Elena hebben verkozen boven het Monteverde Cloud Forest? We wilden graag de drukte ontlopen en hebben daarom besloten om het minder bekende park te bezoeken. Ook mooi genomen, de entree prijs is zo’n 16 euro per persoon, wat ook een stukje lager ligt dan bij het Monteverde Cloud Forest.

Goed om te weten dat de nevel in het nevelwoud niet altijd aanwezig is, wij waren op een dag waar het lekker weer was en dus hadden we bijna geen nevel gezien. Dit maakt het park daarentegen niet minder mooi.

Het regenwoud in Monteverde
Het regenwoud in Monteverde

Hanging bridges en wildlife spotten

Bij het Monteverde Cloud Forest is er een grote hangbrug waar je over kunt lopen en ook een waterval die je kunt bezoeken. Omdat wij zelf bij La Fortuna al verschillende hangbruggen hebben getrotseerd en gedurende onze reis ook veel watervallen hebben bezocht, hebben wij nu voor het Santa Elena Cloud Forest gekozen en hier absoluut geen spijt van gehad!

Het enige nadeel is dat de kans om wildlife te spotten bij het Monteverde Cloud Forest wel echt groter is. Echter is het dan wel verstandig om gebruik te maken van een gids, zij weten precies waar ze de wilde dieren kunnen vinden en kunnen je hier dan ook van alles over vertellen!

Met of zonder gids op pad

In beide parken zijn de wandelpaden erg goed aangegeven en je kunt er eigenlijk niet verdwalen. Het is dan ook heel goed mogelijk om de parken te bezoeken zonder van een gids gebruik te maken. Ga je om de bekende quetzal te spotten? Dan is het een verstandige keuze om het Monteverde Cloud Forest te bezoeken met gebruik van een gids. Wil je gewoon graag genieten van het prachtige nevelwoud en de mooie wandeling die je kunt maken? Dan kun je het prima af zonder gids en vonden wij het Santa Elena Cloud Forest echt prachtig! Wij hebben uiteindelijk verschillende routes gewandeld en in totaal zo’n 7,5 kilometer afgelegd.

Nightwalk in Monteverde

In Costa Rica kun je op veel verschillende plekken een nachttour doen, waarbij je onder begeleiding van een gids in het donker op pad gaat om wildlife in de natuur te spotten. Wij vonden deze tours zelf best wel prijzig (20 euro per persoon) en waren dan ook niet direct overtuigd dat dit de moeite waard zijn. Echter hoorden we steeds meer reizigers die hier wel heel enthousiast over waren en werd onze interesse gewekt. In Monteverde besloten we dan ook om er toch voor te gaan en boekten we een nachttour.

Van schorpioenen tot luiaarden

Wanneer het donker begint te worden wordt je bij je accommodatie opgehaald en naar het beginpunt van de tour gebracht. Daar werden de zaklampen uitgedeeld en kon de tour beginnen. Zo’n 2 uur hebben we door het bos gewandeld, waarbij wij ook echt werden aangespoord om zelf dieren te spotten en niet alleen op de gids te vertrouwen. Naast het spotten van verschillende tarantula’s, kikkers, schorpioenen, krekels, veel verschillende soorten vogels en luiaarden wist de gids ons ook heel veel te vertellen over het natuurgebied en de planten en bomen.

Meer dieren dan overdag

Leuk feitje: tijdens deze tour hebben wij 2 luiaarden gezien, iets wat onze gids zelf ook wel heel bijzonder leek te vinden omdat hij maar foto’s bleef maken! Hij vertelde dat het soms voorkomt dat er een maand lang door geen enkele gids een luiaard gespot wordt tijdens de nachttours, dus we hadden veel geluk!

We vonden het best een beetje spannend om in het donker door de jungle te wandelen, maar achteraf was het wel echt een leuke ervaring en bijzonder om alle geluiden te horen in de jungle in het donker!

Ficus La Raiz

Voordat we op dag van vertrek weer op doorreis gingen naar onze volgende bestemming, maakten we nog een laatste stop bij deze iconische boom! De wortels zijn op zo’n manier gegroeid dat er een soort brug is ontstaan. Na 15 minuten hadden we het wel gezien, maar zeker een tussenstop waard.

Ficus La Raiz, de grote boom met wortels die een brug maken
De wortels van de bekende boom