Vietnam: ons onderzoek

27 februari, 2023 | Reistips

Mark Anker

Ik deel tips om financieel vrij te reizen naar de mooiste bestemmingen
Een bootje op de rivier in de jungle met hierop vier Vietnamese vrouwen.

Een zeer populaire bestemming onder backpackers is Vietnam. Een veelzijdig land, wat veel diversiteit biedt. De prachtige natuur van het land maakt dat het land echt iets toevoegt aan je (rond)reis. De verschillende natuurparken en rijstvelden, maar ook grotten, prachtige stranden en de blauwe zee, zijn absoluut de moeite van het bezoeken waard. Ook de gezellige steden en de Vietnamese keuken zijn geliefd. Interessant om je in te verdiepen: de (oorlogs)geschiedenis van Vietnam!

De basis

 • Vliegduur: 12 uur
 • Visum: ja
 • Vaccinaties: aangeraden
 • Valuta: Dong
 • Reisadvies: vind je hier!

Over Vietnam

Vietnam ligt in Zuidoost-Azië en is een aanrader voor iedere reiziger. Het land is, net als overige landen in Azië, erg goedkoop en zal daarom zeker bij backpackers in de smaak vallen. 

Vietnam is een veelzijdig land; het biedt talloze verschillende mogelijkheden om je dagen in te vullen: gezellige steden, mooie stranden en boeddhistische tempels. Ten slotte kun je je dag afsluiten met het heerlijke lokale eten: volg eens een kookcursus zodat je je vrienden bij thuiskomt ook van de vietnamese keuken kunt laten genieten!

Klimaat Vietnam

Vietnam is een groot land. Dit betekent dan ook dat er niet één klimaat is, verschillende delen van dit land hebben een verschillend klimaat. Gedurende het hele jaar is het er warm, tussen de 20 en 35 graden.

Noord-Vietnam: De seizoenen lopen hier gelijk met de seizoenen in Nederland. In de zomer is het er rond de 30 graden. In de winter kan het rond de 14 graden worden, soms zelfs kouder. Het regenseizoen in Noord-Vietnam duurt van juni tot oktober. Dit betekent echter niet dat de regio dan niet geschikt is om te bezoeken.

Midden-Vietnam: Het hele jaar is de temperatuur hier heerlijk. In de winter zakt de temperatuur wel wat, maar komt nauwelijks onder de 20 graden. Het regenseizoen in het midden van Vietnam duurt van september tot en met november. Er vinden gedurende deze periode veel heftige regenbuien, waardoor overstromingen plaatsvinden. Het is dus raadzaam deze regio gedurende deze periode zoveel mogelijk te vermijden.

Zuid-Vietnam: In het zuiden van Vietnam duurt het regenseizoen van mei tot en met november. De regenbuien zijn hier echter een stuk korter dan in het midden van het land, waardoor reizigers weinig last hebben van het regenseizoen. De maanden maart en april zijn de warmste maanden in Zuid-Vietnam, het wordt dan zo’n 34 graden.

Plekken die je niet mag missen

Vietnam is groot en kun je onderverdelen in 3 verschillende regio’s: noord, midden en zuid. Wij raden aan om van elke regio met zijn eigen charmes te proeven. Maak bijvoorbeeld een reis van noord naar zuid, en mis hierbij deze plekken niet!

Hanoi: de hoofdstad van Vietnam kan uiteraard niet ontbreken op je lijstje. De stad heeft ongelooflijk veel charme, je kunt er rondlopen en genieten van de sfeer die er hangt. Als je van cultuur houdt, kun je je geluk op. Bezoek een het mausoleum, de Parfume Pagoda of het Hanoi Water Puppet Theatre.

Hoi An: een beetje verwarrend is het wel, Hanoi en Hoi An. Maar dit is geen reden om deze prachtige havenstad over te slaan. Deze stad staat zelfs op de Werelderfgoedlijst, wat eigenlijk al reden genoeg is om er een kijkje te gaan nemen. De smalle straatjes met kleine huisjes, restaurantjes, tempels, winkeltjes en zelfs een markt, maken dat de stad erg sfeervol is. Er is altijd wat te beleven, toch hangt er een relaxte sfeer. Extra voordeel: de stad ligt aan het strand.

Ho Chi Minh City: chaotisch, energiek, levendig: deze drie woorden omschrijven deze stad perfect. Als je van uitgaan houdt, kun je hier je hart ophalen, deze stad bevat namelijk een groot aantal bars en clubs. Aan de andere zijde, kun je hier ook komen om cultuur te snuiven, te genieten van de wolkenkrabbers of van de geschiedenis te proeven.

Ook leuk om te bezoeken

 • Bezoek Halong Bay in het Noorden van Vietnam
 • Snorkelen op het eiland Phu Quoc
 • Bezoek de Chu Chi Tunnels in Ho Chi Minh City
 • Breng een bezoek aan de Demilitarized Zone (DMZ) 
 • Bezichtig de Tempel van de Literatuur in Hanoi
 • Wandelen in het Cuc Phuong National Park 
 • Bezoek de My Son ruïnes van Hoi An
 • Meerdaagse trekking in Sapa
 • Beklim de Mount Fansipan
 • Maak een boottocht door Tam Coc

Meestgestelde vragen over Vietnam

Hoe lang is het vliegen naar Vietnam?

Een vlucht naar Hanoi of Ho Chi Minh City duurt 12 uur en 50 minuten. Voor een vlucht vanuit Nederland naar Amsterdam, moet je minimaal 1x overstappen. Een directe vlucht naar Vietnam bestaat namelijk niet. 

Welke vaccinaties moet ik halen als ik naar Vietnam ga?

Voor een bezoek aan Vietnam is geen enkele vaccinatie verplicht. Wel zijn er een tweetal vaccinaties die worden aangeraden: DTP en Hepatitis A.

DTP (Difterie, Tetanus, Polio): deze vaccinatie wordt op kinderleeftijd gegeven, en is 10 jaar lang werkzaam. Als je deze vaccinatie dus binnen 10 jaar terug nog hebt gekregen, ben je veilig. Anders is het verstandig om deze vaccinatie te halen voor vertrek naar Vietnam.

Hepatitis A: dit virus wordt overgedragen door besmet voedsel of drinkwater en vervuilde toilet/douche. Een vaccinatie tegen het virus biedt 25 jaar lang beschermen en wordt aangeraden voor een reis naar Vietnam.

Komen knokkelkoorts en malaria voor in Vietnam?

Ja. Knokkelkoorts komt overal in Vietnam voor. Het wordt veroorzaakt door een muggenbeet van de denguemug. Deze muggen steken eigenlijk vooral overdag, het is dus belangrijk om je dan te beschermen tegen muggenbeten. De malariamug komt niet overal in Vietnam voor. Op het eiland Phu Quoc en het grensgebied met de buurlanden van Vietnam, is er kans op besmetting. Malariamuggen steken vooral na zonsondergang. 

Het is dus van belang om je dan te beschermen tegen muggenbeten. Beschermende kleding en het gebruik van antimuggenspray (DEET) kunnen ervoor zorgen dat een muggenbeet voorkomen wordt. Voor het reizen naar een malariagebied, is het aangeraden een noodbehandeling malariapillen mee te nemen.

Heb ik een visum nodig voor Vietnam?

Voor het bezoeken van Vietnam is een visum nodig. Vraag je visum dus op tijd aan. 

Het e-visum is een mogelijkheid. Online doe je een aanvraag voor een visum, waarna je direct moet betalen. Het duurt minimaal 3 werkdagen voordat er goedkeuring wordt gegeven. Dan krijg je het visum via de mail, print het uit en kun je het meenemen op je reis. Het e-visum is 30 dagen geldig.

Als je langer in Vietnam wil blijven, moet een ander visum aangevraagd worden via de Vietnamese Ambassade. 

Kleine disclaimer

Zelf zijn wij nog niet naar Vietnam geweest, maar wel hebben we uitgebreid onderzoek naar dit land gedaan. Deze willen we toch graag met jullie delen in de blog.

Uiteindelijk zijn we naar Panama, Costa Rica en Mexico geweest, ook een dikke aanrader!