Uvita

26 juni, 2023

Demi Goudriaan

Ik help je met het ontdekken van verborgen pareltjes op jouw droomreis

Van Manuel Antonio gingen wij op doorreis naar onze laatste bestemming in Costa Rica: Uvita! Een heerlijke strandbestemming om even bij te komen van de afgelopen weken, maar ook om zeker nog meer van het prachtige Costa Rica te ontdekken!

We reden er een uurtje over, wat heerlijk was want zo hadden we nog de hele dag om ons te vermaken op onze nieuwe bestemming! Wanneer je met de bus van Quepos (stadje bij Manuel Antonio) gaat doe je er slechts 2 uur over, dus dat is ook heel goed te doen!

Marina Ballena National Park

Vandaag gingen we op pad om de walvisstaart te bezoeken, een natuurfenomeen wat is ontstaan door rotsen, zand- en eb- en vloed. Tijdens eb, wanneer de zee zich terugtrekt, is de grote walvisstaart zichtbaar. Over het strand kun je er naartoe lopen in zo’n 20 minuutjes. Bereid je bezoek voor, het is namelijk wel echt goed om te weten wanneer het eb is zodat je de walvisstaart op zijn mooist kan zien, de getijden van Uvita kun je hier checken.

Toegang tot het Marina Ballena National Park is zo’n 8 dollar en daarmee kun je de hele dag het strand bezoeken, ook als je tussendoor weg bent geweest heb je met hetzelfde ticket weer toegang. De toegang is ook geldig om naar Playa Uvita te gaan, wat onderdeel is van het National Park. Dit is een fijn strand waar je heerlijk kunt chillen, of als je van surfen houdt nog een plank kunt huren en de golven trotseren. Wat wij ook heel leuk vonden op de stranden van het Marina Ballena National Park zijn de ara’s die we steeds over zagen vliegen!

Costa Rica Uvita strand
Playa Uvita bij laaggetijden

Nauyaca Watervallen

Een ander absoluut hoogtepunt van onze dagen in Uvita is ons bezoek aan de Nauyaca Watervallen. Dit zijn twee watervallen boven elkaar en wij vonden het één van de mooiere watervallen die we tijdens onze reis hebben gezien, vooral omdat het indrukwekkend is hoe groot de watervallen zijn en eigenlijk maken ze samen één grote waterval.

Bij ons was de waterval echt mega met heel veel water. We hebben ook foto’s voorbij zien komen waar je onder de waterval kunt staan, maar dat was bij ons echt onmogelijk met zoveel geweld. De waterval ligt er dus anders bij in het droge seizoen dan in het regenseizoen.

Zo kom je bij Nauyaca

Een halfuurtje rijden vanuit Uvita maakt ook dat het goed te doen is om deze hotspot te bezoeken. Onderweg, wanneer je er bijna bent, stop je bij het kantoor om entree te betalen (omgerekend 25 euro) voor je bezoek aan de watervallen. Je kunt dan nog een stukje doorrijden naar een parkeerplaats waar je kan uitstappen en begint aan je tocht. Het is 4 kilometer lopen naar de watervallen, maar wees je ervan bewust dat je over een onverharde weg omhoog loopt met losliggende stenen en zand. Trek hiervoor dichte schoenen aan, want op slippers wordt de uitdaging nog wel iets groter. Zorg er ook voor dat je voldoende water en snacks bij hebt!

Eenmaal boven is de klim alles waard geweest en kun je, wanneer je dit wil, een verfrissende duik nemen in de waterval. Bedenk je wel echt dat het water heel koud is en dat pootje baden misschien ook al voldoende is om af te koelen 😊.

Met de pickup naar de waterval

Houd je niet zo van wandelen/hiken? Dan gaan er ook pick-ups naar de waterval en weer terug. Zelf vinden wij dat echt zonde, want daardoor mis je wel een groot deel van de prachtige route.

We hebben ook toeristen gezien die met een begeleide tour op een paard naar boven toe gingen. Dit vonden wij er zelf echt niet comfortabel uitzien en soms ook zelfs wat onveilig, omdat de toeristen duidelijk onervaren waren en zonder helm of bescherming vrij hard omhoog/naar beneden gingen. Hoewel wij puffend met het zweet op ons rug over het pad liepen, waren wij absoluut niet jaloers op de hobbelende toeristen die we langs zagen komen!

Nauyaca

Walvissen spotten

Onze grootste wens in Uvita was om walvissen te gaan spotten! Op dag van aankomst hebben we dan ook direct informatie opgevraagd bij de hoteleigenaar, die ons helaas direct moest teleurstellen. Waar wij overal lazen dat de walvissen nog tot eind oktober te spotten waren, waren ze echter toen wij daar (eind oktober dus) waren al een week lang niet meer gezien.

De eigenaar vertelde ons dat er wel nog bootjes zijn die heel ver de zee op gaan en er dan nog een kleine kans is om walvissen te spotten, maar dit vaak ook resulteert in een teleurstelling omdat je een hele dag op zee doorbrengt en soms dan nog geen walvis hebt gezien. Dit in combinatie met de prijs van zo’n tocht, zo’n 80 dollar per persoon, maakte dat wij ervoor hebben gekozen de tour niet te gaan doen. We wilden niet zo veel geld uitgeven wanneer de kans zo groot was om teleurgesteld te worden. Wees je er dus van bewust dat wanneer je randje seizoen gaat, de kans aanwezig is dat de walvissen (nog) niet in de buurt zijn of al vertrokken zijn.

Het seizoen voor het spotten van walvissen

Gemiddeld genomen is het walvis seizoen van half juli tot eind oktober en van januari tot maart. Maar helaas is er ook dan natuurlijk geen garantie geboden dat je daadwerkelijk walvissen zult spotten! Laat je goed informeren door bijvoorbeeld het hotelpersoneel.

De zonsondergang bij Playa Uvita
De zonsondergang bij Playa Uvita