Puerto Viejo: Caribisch surfdorpje

26 februari, 2023

Demi Goudriaan

Ik help je met het ontdekken van verborgen pareltjes op jouw droomreis

Onze eerste bestemming in Costa Rica was het surfdorpje Puerto Viejo. Een plaats waar een fijne sfeer hangt en je heerlijk tot rust kunt komen. Er is een gezellig centrum met winkels waar je souvenirs kunt kopen voor het thuisfront, of een nieuwe outfit voor jezelf als je nog ruimte over hebt in je backpack natuurlijk! Maar je kunt ook heerlijk ontspannen op het strand of wanneer je van wat meer actie houdt met een surfplank de zee in gaan.

Bezoek het Cahuita National Park

Wanneer je het leuk vindt om te wandelen door de natuur, is het een absolute aanrader om het Cahuita National Park te bezoeken. Er is een mooi wandelpad aangelegd en wat het extra bijzonder maakt is dat je aan de ene kant in de jungle loopt maar wanneer je de andere kant op kijkt, je zee en strand kunt zien! Je loopt langs witte en zwarte zandstranden waar je onderweg even kunt chillen en een duik kunt nemen. Onderweg hebben wij verschillende dieren gespot, denk aan: wasberen, aapjes (je hoort de brulapen gedurende je hele tocht verder in de jungle!) en luiaarden.

Zelf zijn we met de scooter naar Cahuita National Park gereden. Vanuit Puerto Viejo is dit goed te doen, je bent ongeveer een halfuur onderweg met de scooter. Je kunt deze tegen een kleine vergoeding parkeren bij het National Park.

De toegang voor het park is gratis, maar bij de ingang vragen ze wel om een donatie. Van dit geld kunnen ze het park onderhouden. Dat is ook te zien, want het is overal heel netjes en schoon!

Een fiets/scooter huren in Puerto Viejo

Toen wij destijds door Thailand reisden, hebben we op menig plek een scooter gehuurd om de omgeving te verkennen. We waren dan ook direct enthousiast om dit in Puerto Viejo ook een dagje te doen! De prijs ligt natuurlijk wat hoger dan in Thailand, maar dat was voor ons geen reden om het te laten. Per dag betaalde we omgerekend €25,- per scooter.

We zijn langs verschillende stranden gereden met de scooter en uiteindelijk beland bij het Cahuita National Park!

Surfen bij Playa Cocles

Na onze surflessen in Panama hebben we nog een middagje een surfplank gehuurd om nog een beetje verder te kunnen oefenen. Overal bij Playa Cocles kun je surfplanken huren, vanaf een uur tot een hele dag tegen een goede prijs! Er wordt je dan goed uitgelegd welke stukken je het beste kunt gebruiken als beginner, wat erg fijn is omdat er ook veel hoge golven bij zijn en op dat niveau bevonden wij ons nog niet helemaal 😉.

Puerto Viejo
Strand en zee bij Playa Cocles

Jaguar Rescue Center

Het Jaguar Rescue Center is een opvangplek voor zieke en gewonde dieren uit het wild. Denk bijvoorbeeld aan aapjes, luiaards, vogels, kaaimannen, krokodillen en leguanen. Er zijn verschillende redenen waarom de dieren gewond raken, bijvoorbeeld elektrocutie door stroomkabels, aanrijdingen door auto’s of scooters of dieren die worden aangevallen door andere dieren. Ook jongen waarvan de moeder dood is gegaan, worden opgevangen en grootgebracht in het centrum.

Deze dieren worden hier opgevangen met de intentie dat zij, wanneer zij zijn aangesterkt en hersteld, terug kunnen worden geplaatst in de natuur. Er wordt dan ook geprobeerd om contact met mensen zo veel mogelijk te vermijden, zodat de dieren hier niet aan kunnen wennen. Verwacht dan ook niet dat je hier kunt knuffelen met baby aapjes bijvoorbeeld, dit is natuurlijk nooit de bedoeling en zorgt ervoor dat de beestjes niet meer veilig teruggeplaatst kunnen worden in de natuur.

Een privé tour met een gids kost 75 dollar per persoon, een publieke tour kost 22 dollar per persoon.

Hoe kom je in Puerto Viejo?

Als je reist vanuit Panama kun je makkelijk de grens oversteken naar Costa Rica bij Puerto Viejo. Dit is een van de twee grensovergangen die deze twee landen hebben en is goed geregeld. We vertrokken vanaf Bocas del Toro (ook een dikke aanrader) en zijn met behulp van shuttles de grens over gegaan. Voor meer informatie hebben we een uitgebreide blog geschreven over hoe je van Panama naar Costa Rica reist.