Bocas del Toro: ultiem genieten!

8 januari, 2023

Demi Goudriaan

Ik help je met het ontdekken van verborgen pareltjes op jouw droomreis

Toen wij met de taxiboot aankwamen op Bocas del Toro, het hoofdeiland, was het liefde op het eerste gezicht. We voelden ons er allebei meteen thuis vanwege de heerlijke sfeer die er heerst in de straatjes op het eiland. We vonden het dan ook heerlijk om hier 5 dagen te verblijven en hebben ons ook heel goed vermaakt, geen moment verveeld! Wat we dan allemaal hebben gedaan? Dat lees je in dit artikel 😊.

Isla Colon

Wij hebben ervoor gekozen om op Isla Colon te verblijven in Bocas Town. Bocas Town is een leuk stadje waar een gezellige sfeer hangt. Er zijn tal van restaurants waar je een hapje kunt eten of een drankje kunt doen, maar ook leuke winkels die zeker een bezoekje waard zijn. 

Op Isla Colon hebben we op de eerste dag fietsen gehuurd in het centrum, waarmee we het eiland hebben ontdekt. Wat een leuke dag was dat! We fietsten langs het strand richting Bluff Beach, waar we genoten van een heerlijke lunch aan het prachtige strand en hebben gechilld in de zon. Ook zijn we nog naar Playa Paunch geweest, wat we onderweg naar Playa Bluff tegenkwamen.

Wij vonden het fietsen een hele fijne manier om het strand te kunnen bezoeken, maar ook zeker betaalbaar. Wees er wel op bedacht dat er geen prachtige geasfalteerde fietspaden liggen zoals wij gewend zijn in Nederland, soms fiets je gewoon over een zandpad. Vind je dit toch wat te zwaar? Er worden ook elektrische fietsen verhuurd!

Bastimentos

Wij wilden ook graag nog wat meer zien van Bocas dan alleen Isla Colon, dus namen we de boot (5 dollar p.p.) richting Red Frog Beach op Bastimentos! Het is maar een klein stukje varen naar Red Frog Marina. Hier moet je een entree betalen (5 dollar) om over het park te kunnen lopen richting het strand. Let goed op onderweg, want wie weet spot je net zoals wij nog een luiaard tussen de bomen!

Na een relatief korte wandeling kom je uit op het strand, waar je heerlijk kunt chillen of zwemmen. Wij hadden de snorkels mee, maar die moeite kun je jezelf beter besparen.

Online hadden we gelezen dat het mogelijk was om vanaf Red Frog Beach ook nog de naastgelegen stranden Turtle Beach en Polo Beach te bezoeken. Wanneer je dit van plan bent, is het goed om van tevoren goed uit te zoeken hoe je dit kunt doen. Onze poging is namelijk niet helemaal gelukt, hoewel de wandeling prachtig was en we ons alsnog prima hebben vermaakt. Maar ons doel hebben we helaas niet bereikt.

Snorkeltour

Zoals op veel toeristische bestemmingen, wordt ook op Bocas op veel plekken verschillende tours aangeboden. Wij wilden heel graag een leuke snorkeltour gaan doen, deze hebben we dan ook relatief goedkoop geboekt bij het Selina Hotel (we verbleven hier niet zelf). Helaas voor ons was het die dag heel slecht weer (het regende echt de hele dag) en ging de tour niet door. Wanneer je dit leuk lijkt is onze tip dan ook om dit al eerder tijdens je verblijf te boeken. Omdat wij een dag later weer vertrokken konden we de tour niet verzetten en we vonden het toch wel heel jammer dat we dit niet hebben kunnen doen.

Hoe kom ik op Bocas del Toro?

Zelf zijn wij via Boquete naar Bocas del Toro gereisd. We namen de bus van Boquete naar David en vanaf David de bus naar Almirante. Zelf vonden wij deze busreis niet zo comfortabel, je wordt met heel veel mensen in een heel klein busje gepropt en omdat het best een flinke reis is (zo’n 5 uur ben je onderweg) is dat niet zo comfortabel. Je bespaart echter wel flink wat geld door op deze manier te reizen, en als je op de plaats van je bestemming bent ben je dit ook wel weer snel vergeten. Reis je liever wat comfortabeler? Dan kun je misschien beter een shuttle bus boeken die je naar Almirante brengt. Vanaf daar kun je een taxi nemen die je naar de taxiboot brengt.

Je kunt ook vanaf Panama Stad direct de bus nemen naar Almirante. Je zit dan wel een lange dag in de bus (minimaal 10 uur) en het kost je zo’n dertig dollar. Wanneer je liever sneller reist en wat meer budget hebt, kan je ervoor kiezen om te vliegen naar Almirante. Dan doe je er slechts een uurtje over.

Verblijf op Bocas del Toro

Zelf hebben wij tijdens onze hele Panama reis de accommodaties niet van tevoren geboekt, omdat we graag flexibel willen zijn en we het dan niet prettig vinden om al precies vast te hebben liggen wanneer we op doorreis moeten. Echter merkten we wel dat er daardoor voor Bocas del Toro nog beperkte keuze was om een verblijf te boeken binnen ons budget. Uiteindelijk hebben we verbleven bij Cliff’s Hostel, wat ons prima is bevallen. Het ontbijt is hier inbegrepen (pannenkoeken, die je zelf iedere ochtend bakt) en de accommodatie is netjes. We verbleven hier in een privé kamer met airconditioning, maar het is ook mogelijk om een slaapzaal te boeken.

Eigenlijk waren we van plan om nog één of twee nachtjes naar het bekende Bambuda Lodge te gaan. We wilden graag de waterglijbaan uittesten die direct in zee uitkomt, maar vonden de accommodatie verder ook prachtig; mét zwembad! We hoorden van andere reizigers dat het echt de moeite waard was vanwege de mooie omgeving en natuur waar het zich bevindt. Helaas voor ons was dit helemaal volgeboekt en hebben we hier niet kunnen verblijven. Lijkt dit verblijf jou ook leuk? Dan raden wij aan om dit wel wat eerder van tevoren te boeken, zodat je verzekerd bent van een kamer.

De beste route door Panama

Dit is in onze ogen de beste route door Panama, welke wij ook zelf hebben afgelegd. De mooiste bestemmingen liggen op deze route en je doet er ongeveer 2,5 week over, maar net wat je zelf wilt. Voor ons was dit de laatste stop in Panama en gingen we door naar Puerto Viejo in Costa Rica.

Reisroute Panama
Reisroute door Panama