Boquete: een parel in Panama

8 januari, 2023

Home > Panama > Boquete: een parel in Panama

Demi Goudriaan

Ik help je met het ontdekken van verborgen pareltjes op jouw droomreis

Als je houdt van activiteit, dan ben je in Boquete op het juiste adres. Het stadje ligt middenin de jungle en je kunt er verschillende hikes maken door de jungle, zowel mét als zonder gids. Vervolgens kun je bijkomen in de stad bij één van de vele restaurantjes of verken je de Artisan Village van Boquete voor wat leuke souvenirs.

Hiken in Boquete

Wanneer je Boquete bezoekt, is de kans groot dat je komt voor de mooie natuur in de vorm van de jungle! Je kunt er dan ook verschillende mooie hikes maken. Zelf hebben wij de Pipeline Trail en de Lost Waterfalls Trail gelopen, maar we hebben ook goede verhalen gehoord over de Pianista Trail en het hiken van de vulkaan Baru.

  1. Pipeline Trail – Op dag 1 in Boquete liepen wij deze trail, omdat deze erom bekend staat het ‘minst zwaar’ te zijn in vergelijking met andere hikes. Om er even rustig in te komen, besloten wij dan ook met deze hike te starten. Met een taxi hebben we ons naar het startpunt laten brengen. Bij aankomst betaalden we 3 dollar per persoon en kon onze hike gaan beginnen. Het pad is goed te bewandelen en in een kleine 3 uur waren wij weer terug bij ons beginpunt. Onderweg passeer je nog een hele oude boom (meer dan 1000 jaar) die ook nog eens gigantisch is, een goed moment om even te stoppen en een korte pauze in te lassen. Het pad eindigt boven met een waterval, dit is het eindpunt. Hier keer je dus weer om en kun je dezelfde weg naar beneden lopen. Deze hike is heel goed te doen en kun je zonder gids lopen, omdat je simpelweg de pijplijnen blijft volgen en dan eigenlijk ook niet kunt verdwalen. Op de terugweg namen wij een colectivo om weer in het stadje te komen.
  2. Lost Waterfall Trail – Op dag 2 stond de volgende trail op ons programma. Deze beloofde ons onderweg langs 3 mooie watervallen te brengen. We lieten ons wederom door een taxi afzetten, de Lost Waterfall Trail ligt vlakbij de Pipeline Trail en je bent ongeveer 15-20 minuten onderweg vanuit de stad. Ditmaal betaalden we 7 dollar entree per persoon en moesten we ons wederom inschrijven in het boek, zodat ze wisten dat wij op het pad waren.

Deze trail is wederom heel goed te doen, maar we begrepen wel waarom deze als zwaarder wordt beschreven in vergelijking met de Pipeline Trail. Sommige stukken zijn redelijk steil en regelmatig hangen er touwen waar langs je omhoog kunt klimmen. Wees hier dus wel bedacht op als je deze hike wil gaan maken!

Zoals bekend onder veel toeristen hebben ook wij ervoor gekozen om eerst naar waterval 2 en 3 te klimmen (dit staat met bordjes goed aangegeven) en op de terugweg pas langs waterval 1 te lopen. Omdat het met bordjes goed aangegeven staat en het onderweg ook nog eens best druk is met mede-wandelaars, kun je deze hike ook prima zonder gids afleggen.

Drink een bakkie koffie en verwonder je over de koffieplantages

Zelf drinken wij graag een kopje koffie en konden het dan ook zeker niet laten om een bezoek te brengen aan één van de koffieplantages die Boquete rijk is. We werden door de gids opgehaald en met de auto naar de koffieplantage gebracht. Hier kregen we een uitgebreide rondleiding over de koffieplantages en wist de gids ons alles te vertellen (en te laten zien!) over de planten en koffiebonen. Daarna liet hij ons alle machines (gemaakt van een oude wasmachine en een auto!) zien waarmee het verdere proces doorlopen werd. Tot slot kwam het allerleukste: proeven! We mochten 4 verschillende kopjes koffie proeven waarbij hij ook uitlegde wat de verschillen hier tussen waren. Wij vonden deze koffie tour echt een aanrader!  

Bezoek Artisan Village

Wanneer je in het stadje bent is het leuk om even naar de Artisan Village te gaan. Het is eigenlijk een soort dagelijkse markt waar je vooral souvenirs kunt kopen. Zelf vonden wij het wel leuk om gezien te hebben, maar je moet er niet te veel van verwachten. Wij vonden het ook nogal ongemakkelijk omdat het heel rustig was, dus alle verkopers waren nogal op ons gericht.

Overige activiteiten

Houd je van actie? Dan schijnt het ook heel leuk te zijn om te gaan raften of ziplinen in Boquete. Zelf gingen wij nog op doorreis naar Costa Rica en wilden wij heel graag in Monteverde ziplinen, dus hebben we ervoor gekozen om dit niet hier in Boquete te doen.

Ook kun je natuurlijk nog de Caldera Hot Springs bezoeken die in de buurt zijn, voor een middagje relaxen in een natuurlijke spa!

Hoe kom ik daar dan?

Wanneer je vanuit Panama Stad naar Boquete reist, neem je de bus naar David. Dit kost 12 dollar per persoon. Vanuit David kun je de bus naar Boquete nemen, waar je middenin het dorp uitstapt. Dit kost je nog 2 dollar per persoon.

Zelf reisden wij vanuit Playa Venao naar Boquete. Dit bleek nogal een lastige bestemming om vanuit te reizen. Zelf hebben we een shuttle genomen die ons bij de bushalte afzette, waar we de bus naar David konden nemen. Dit was echter wel een prijzige optie, maar helaas op dat moment de enige mogelijke optie voor ons. Een andere optie is wanneer je via Bocas del Toro naar Boquete reist. Je gaat dan met de boot naar Almirante waar je voor 12 dollar de bus naar David neemt. Dan kun je ook weer vanuit David de bus naar Boquete pakken.