Boquete: een parel in Panama

8 januari, 2023

Demi Goudriaan

Ik help je met het ontdekken van verborgen pareltjes op jouw droomreis

Als je houdt van activiteit, dan ben je in Boquete op het juiste adres. Het stadje ligt middenin de jungle en je kunt er verschillende hikes maken door de jungle, zowel mét als zonder gids. Vervolgens kun je bijkomen in de stad bij één van de vele restaurantjes of verken je de Artisan Village van Boquete voor wat leuke souvenirs.

Hiken in Boquete

Wanneer je Boquete bezoekt, is de kans groot dat je komt voor de mooie natuur in de vorm van de jungle! Je kunt er dan ook verschillende mooie hikes maken. Zelf hebben wij de Pipeline Trail en de Lost Waterfalls Trail gelopen, maar we hebben ook goede verhalen gehoord over de Pianista Trail en het hiken van de vulkaan Baru.

  1. Pipeline Trail – Op dag 1 in Boquete liepen wij deze trail, omdat deze erom bekend staat het ‘minst zwaar’ te zijn in vergelijking met andere hikes. Om er even rustig in te komen, besloten wij dan ook met deze hike te starten. Met een taxi hebben we ons naar het startpunt laten brengen. Bij aankomst betaalden we 3 dollar per persoon en kon onze hike gaan beginnen. Het pad is goed te bewandelen en in een kleine 3 uur waren wij weer terug bij ons beginpunt. Onderweg passeer je nog een hele oude boom (meer dan 1000 jaar) die ook nog eens gigantisch is, een goed moment om even te stoppen en een korte pauze in te lassen. Het pad eindigt boven met een waterval, dit is het eindpunt. Hier keer je dus weer om en kun je dezelfde weg naar beneden lopen. Deze hike is heel goed te doen en kun je zonder gids lopen, omdat je simpelweg de pijplijnen blijft volgen en dan eigenlijk ook niet kunt verdwalen. Op de terugweg namen wij een colectivo om weer in het stadje te komen.
  2. Lost Waterfall Trail – Op dag 2 stond de volgende trail op ons programma. Deze beloofde ons onderweg langs 3 mooie watervallen te brengen. We lieten ons wederom door een taxi afzetten, de Lost Waterfall Trail ligt vlakbij de Pipeline Trail en je bent ongeveer 15-20 minuten onderweg vanuit de stad. Ditmaal betaalden we 7 dollar entree per persoon en moesten we ons wederom inschrijven in het boek, zodat ze wisten dat wij op het pad waren.

Deze trail is wederom heel goed te doen, maar we begrepen wel waarom deze als zwaarder wordt beschreven in vergelijking met de Pipeline Trail. Sommige stukken zijn redelijk steil en regelmatig hangen er touwen waar langs je omhoog kunt klimmen. Wees hier dus wel bedacht op als je deze hike wil gaan maken!

Zoals bekend onder veel toeristen hebben ook wij ervoor gekozen om eerst naar waterval 2 en 3 te klimmen (dit staat met bordjes goed aangegeven) en op de terugweg pas langs waterval 1 te lopen. Omdat het met bordjes goed aangegeven staat en het onderweg ook nog eens best druk is met mede-wandelaars, kun je deze hike ook prima zonder gids afleggen.

Drink een bakkie koffie en verwonder je over de koffieplantages

Tijdens onze tijd in Boquete waren we op de koffie bij een van ‘s werelds beste coffee-farmers. Don Alfredo had talloze prijzen hangen, waarvan ook #2 van lekkerste koffie ter wereld.

Onze gids nam ons mee over de coffee-farm en kon vol passie over het gehele proces vertellen. De coffee-farm staat op 1.500 meter hoogte aan de voet van de Barú vulkaan. Dit zijn twee hele belangrijke aspecten in het verbouwen van de beste koffie. Koffiebonen tussen de grens van 900 meter en 1.800 meter is ‘Arabica’ en daaronder is het ‘Robusta’. Verder zorgt de grond van de vulkaan voor veel vruchtbaarderheid en ook een zuurgehalte. Wat de koffie uit Boquete uniek en van hoge kwaliteit maakt.

Eerst hebben we de koffiebomen gezien en daarna ook de geplukte koffiebonen, welke lagen te drogen. Dit doen zij op natuurlijke wijze (met schillen) en op de gewassen manier (met het eerste schilletje eraf). Alles wordt met de hand geplukt en gesorteerd, alleen de beste kwaliteit. Daarna worden de machines gebruikt in het verdere proces. Al deze machines zijn zelf gemaakt met de onderdelen van een oude Jeep, wat het nog bijzonderder maakt.

Toen we het hele proces hadden gezien was het tijd voor met leukste gedeelte: de proeverij. Er waren vier verschillende kopjes koffie die we mochten proeven. Twee van de ‘normale’ koffiebonen en twee van echte ‘Gesha’ koffiebonen. Koffie van de Panamese Gesha bonen zijn de beste op de wereld volgens experts en wij snappen nu waarom. De smaak scoort volgens deze wereldwijde experts 98 van de 100 en daarom betaal je al gauw $10 tot $15 dollar per kopje koffie.

Aan het einde konden we het niet laten om een zakje te kopen Maar niet van de Gesha koffie, die was te duur. Het recept: doe 4 lepels van de gemalen koffie in een French Press tegelijk met kokend water voor 2 kopjes koffie. Een minuut laten staan, pressen en genieten.

Bezoek Artisan Village

Wanneer je in het stadje bent is het leuk om even naar de Artisan Village te gaan. Het is eigenlijk een soort dagelijkse markt waar je vooral souvenirs kunt kopen. Zelf vonden wij het wel leuk om gezien te hebben, maar je moet er niet te veel van verwachten. Wij vonden het ook nogal ongemakkelijk omdat het heel rustig was, dus alle verkopers waren nogal op ons gericht.

Overige activiteiten

Houd je van actie? Dan schijnt het ook heel leuk te zijn om te gaan raften of ziplinen in Boquete. Zelf gingen wij nog op doorreis naar Costa Rica en wilden wij heel graag in Monteverde ziplinen, dus hebben we ervoor gekozen om dit niet hier in Panama te doen.

Ook kun je natuurlijk nog de Caldera Hot Springs bezoeken die in de buurt zijn, voor een middagje relaxen in een natuurlijke spa!

Hoe kom ik daar dan?

Wanneer je vanuit Panama Stad naar Boquete reist, neem je de bus naar David. Dit kost 12 dollar per persoon. Vanuit David kun je de bus naar Boquete nemen, waar je middenin het dorp uitstapt. Dit kost je nog 2 dollar per persoon.

Zelf reisden wij vanuit Playa Venao naar Boquete. Dit bleek nogal een lastige bestemming om vanuit te reizen. Zelf hebben we een shuttle genomen die ons bij de bushalte afzette, waar we de bus naar David konden nemen. Dit was echter wel een prijzige optie, maar helaas op dat moment de enige mogelijke optie voor ons. Een andere optie is wanneer je via Bocas del Toro naar Boquete reist. Je gaat dan met de boot naar Almirante waar je voor 12 dollar de bus naar David neemt. Dan kun je ook weer vanuit David de bus naar Boquete pakken.