Panama-Stad: wat valt er te beleven?

19 december, 2022

Demi Goudriaan

Ik help je met het ontdekken van verborgen pareltjes op jouw droomreis

Onze reis is na een lange vlucht vanuit Amsterdam begonnen in Panama-Stad. We zijn hier uiteindelijk 3 hele dagen verbleven, waarvan we 1 dag hebben uitgetrokken om de San Blas eilanden te gaan bezoeken. In dit artikel bespreken we wat we de overige dagen hebben gedaan.

Casco Viejo

De wijk Casco Viejo in Panama Stad staat bekend als de mooiste wijk van de stad. Er staan veel mooie, karakteristieke gebouwen. De straatjes ogen kleurrijk en de sfeer is gezellig. Er zijn een aantal pleinen en kerken met een mooie uitstraling. Zelf hebben we een Free Walking Tour gedaan door deze wijk, dit werd ons aangeboden tijdens ons verblijf bij Selina. Onze gids Louis vertelde ons van alles over Panama Stad en de wijk Casco Viejo. Zo legde hij bijvoorbeeld uit hoe we konden herkennen welke gedeelten van de stad veilig zijn en welke gedeelten van de stad (vooral ’s avonds) niet zo veilig zijn. Dit kun je namelijk zien aan de straatstenen!
Casco Viejo heeft een aantal gezellige cafés/restaurants waar je een koffietje kunt gaan drinken of wat eten.

Panama Kanaal

Een bezoekje aan het Panama Kanaal hoort eigenlijk wel bij je verblijf in Panama Stad, als je het ons vraagt. Zelf waren we wat sceptisch en dachten we niet dat wij het zo bijzonder zouden vinden. Niks was minder waar! We gingen naar het Miraflores Visitors Center, daar hebben ze een groot observatiedeck waar je de sluis goed kunt zien. We zijn uiteindelijk best lang gebleven en vonden het wel interessant om te zien wanneer een schip de sluis passeerde. Daarnaast hoort er ook een museum bij, waar je met je entree kaartje naar binnen kunt. Hierin wordt onder andere de bouw van het Panama Kanaal geïllustreerd. Wij vonden dit zeker de moeite waard!
Aangeraden wordt om in de ochtend te gaan, of na 2 uur in de middag, omdat dan de grootste schepen voorbij komen.

Metropolitan National Park

Dit park ligt aan de rand van Panama Stad (goed te combineren met het Panama Kanaal) en als wij alle verhalen mogen geloven schijnt dit echt een aanrader te zijn tijdens je bezoek in Panama Stad. Zelf hebben wij deze bezienswaardigheid helaas over moeten slaan, we hadden niet voldoende tijd in Panama Stad en soms moet je dan helaas keuzes maken. Omdat wij nog naar Costa Rica zouden gaan waar we veel Nationale parken zouden bezoeken om wildlife te spotten, besloten we deze te laten voor wat het is.

Maar heb jij wat meer tijd in Panama Stad, dan is Metropolitan National Park dus zeker wel een toffe plek om te bezoeken. Het is een mooi contrast met de drukte van de stad en voor slechts 4 dollar heb je toegang tot het park.
Er zijn verschillende paden die goed zijn aangegeven, een gids is dus niet per sé nodig bij een bezoek aan dit park. Ook is het er mogelijk om wildlife te spotten, denk aan: aapjes, neusberen, wasberen, verschillende vogels en schildpadden.
Ten slotte is er nog een viewpoint waarbij je een mooi uitzicht hebt op de Skyline van Panama-Stad. Een fijne plek om lekker even uit te rusten en te genieten van de rust.

Van A naar B in Panama-Stad

Maar hoe doe je dat dan met vervoer? Je kunt je natuurlijk op verschillende manieren verplaatsen in de stad. Lopend is uiteraard de goedkoopste manier, maar veel dingen zijn een stuk uit elkaar dus je zal daar veel tijd mee kwijt zijn. Een andere goedkope optie is om een metrokaartje te kopen. Deze koop je al vanaf 2 dollar en het is heel makkelijk, omdat er maar één lijn is.

Een andere optie is om een taxi aan te houden, dit is heel makkelijk omdat er echt héél veel rijden in de stad. Maar je zult merken dat ze ook graag de hoofdprijs vragen voor een ritje. Ook hadden we de tip gekregen om vooral de witte taxi’s te nemen en de gele taxi’s te skippen, omdat de witte taxi’s veiliger en betrouwbaarder zouden zijn. Wanneer je reist met de taxi, is onderhandelen over de prijs echt een vereiste en daarin moet je niet te snel toegeven.

Ook een optie is natuurlijk de Uber-app. Zelf hebben we hier regelmatig gebruik van gemaakt in Panama. Je wordt voor een eerlijke prijs naar je plaats van bestemming gebracht! Echter is het dan wel een vereiste dat je een Panamese simkaart hebt met internet. Deze kun je het beste niet aanschaffen op het vliegveld, daar zijn de simkaarten erg duur. Maar bijvoorbeeld op het busstation in Panama Stad kun je bij een stand van Claro relatief goedkoop een simkaart scoren met onbeperkt internet! Wij betaalden 15 dollar voor een Simkaart met onbeperkt internet voor 20 dagen.

Verblijf

Zoals we hierboven al beschreven hebben wij in Panama stad in Selina Casco Viejo geslapen. De hostels van Selina zijn erg bekend in Midden-Amerika en ook wij hebben er gebruik van gemaakt. Het personeel is super vriendelijk en behulpzaam, we konden ons tripje San Blas via hun regelen. Ook kregen we een upgrade naar een privé kamer met eigen badkamer, daar waren we na een lange reis erg blij mee. Een extra pluspuntje is de rooftopbar waar je lekkere taco’s, burrito’s en nacho’s kunt eten met een prachtig uitzicht!

Onze route voor Panama

Wil je ook naar Panama-Stad en ben je op zoek naar een toffe route? Wij hebben onze reisroute door Panama in kaart gebracht en misschien heb je daar wat aan. Met deze route ga je naar 5 bestemmingen in ongeveer 2,5 week.

Reisroute Panama
Reisroute door Panama