San Blas: het paradijs op aarde

8 januari, 2023

Demi Goudriaan

Ik help je met het ontdekken van verborgen pareltjes op jouw droomreis

Het eerste woord wat in ons opkwam toen wij met de boot de eilanden van San Blas naderden: een paradijs! De palmbomen, het prachtige zandstrand, helderblauw water waar je de visjes in ziet zwemmen. De Kuna-bevolking in traditionele kleding die volleybal spelen op het strand en daarna een dutje doen in een hangmat. Eigenlijk lijkt het leven hier wel even stil te staan. Ben je geïnteresseerd geraakt door deze beschrijving? Lees dan vooral even verder!

Wat is San Blas?

Het eerste wat wij geleerd hebben is dat San Blas door de eigen bevolking Kuna Yala wordt genoemd. Het is een eilandengroep bestaand uit ruim 300 eilanden. Het grootste gedeelte van deze eilanden is onbewoond. Op de bewoonde eilanden, dat zijn er ongeveer 50, leeft de indianenstam. Deze mensen worden de ‘Kuna’ genoemd.

Hoe kom ik in dit paradijs?

Wanneer je San Blas wil bezoeken, moet je hier wel wat voor over hebben. Het is namelijk niet een bestemming waar je zomaar komt, zeker niet als je het nog redelijk betaalbaar wil houden.

De eerste optie is vliegen. Je vliegt dan vanuit Panama Stad naar El Porvenir, een eilandje waar zich een vliegveld begint. Je kunt alleen met Panama Air boeken.

De tweede optie is met de boot. Je kunt dan zelf een huurauto regelen om naar de ‘haven’ in Puerto de Carti te rijden. Let op: je hebt echt een 4×4 nodig om deze rit te rijden, de weg hier naartoe is namelijk heel slecht bereikbaar. Er zitten veel grote en diepe kuilen in en je kunt dan ook niet hard rijden. Je moet dus echt de tijd hier voor uittrekken; ga er vanuit dat je er zo’n 3-4 uur over doet. Wanneer je in Puerto de Carti bent, kun je met een bootje naar het eiland waar je gaat verblijven.

De derde optie is met een georganiseerde tour. Zelf hebben wij voor deze optie gekozen, omdat we maar één dag naar San Blas wilden gaan en geen overnachting hadden geboekt. Maar ook mét overnachting kun je een tour boeken, waarbij je 1,2 of 3 nachten verblijft op één van de eilanden.

Wij werden in de ochtend om 5:15 opgehaald (lang leve de jetlag, wij waren toch al heel vroeg wakker 😊) om vervolgens met een 4×4 naar Puerto de Carti gebracht te worden. Daar werden we met een bootje opgehaald en naar de eilandjes gebracht.

Wat te doen op San Blas?

Wij bezochten op één dag verschillende eilanden met een tour. Het was leuk om de verschillende eilanden te zien, maar eigenlijk lijken alle eilanden veel op elkaar. Je kunt er lekker chillen op het strand, zwemmen in de warme zee of een potje volleybal spelen met de locals en andere toeristen die met jou op één van de eilanden verblijven. De locals koken een verse maaltijd voor je, die je samen met hen gaat opeten. Ze vinden het erg leuk om je te vertellen over hun leven daar en zijn andersom ook geïnteresseerd in jouw leven en waar je reis verder nog naartoe zal gaan.

Op de stranden vind je SUP boards of kajaks waarmee je het water op kunt. Als je zelf een snorkel meeneemt, kun je ook de onderwaterwereld gaan ontdekken.

Het is ook mogelijk om één of meerdere nachten te verblijven op één van de eilanden. Je kunt dit dan van tevoren boeken en krijgt dan op één van de eilanden een hutje toegewezen waar je zal gaan slapen. Dit is heel leuk om de ultieme eilandbeleving te ervaren en wij hebben dan ook veel mensen gesproken die deze ervaring zeker de moeite (en het geld) waard vonden. Zelf hebben we hier echter niet voor gekozen en hebben daar ook eigenlijk geen spijt van gehad. Hoewel we een leuke dag hebben gehad, vonden we het niet erg dat we aan het einde van de middag de eilanden weer verlieten. Ook omdat er verder niet heel veel te doen is en wij het daarvoor dan toch wel een tikkeltje prijzig vonden.

San Blas als tussenstop

Wanneer je op doorreis bent, kan het een leuke optie zijn om via San Blas van Colombia naar Panama te reizen of andersom. Dit kun je in 5-6 dagen met een zeilboot doen. Je spendeert dan een aantal dagen bij de San Blas eilanden en de overige dagen vaar je over de open zee naar je bestemming! Let op: je moet hiervoor wel een sterke maag hebben want het kan er ruig aan toe gaan op zee! De kans dat je zeeziek wordt is een stuk minder groot als je de overtocht maakt met een motorboot. Deze tocht duurt 3-4 dagen en je vaart niet over open zee. Je vaart gemiddeld 2-3 uur per dag en de rest van de tijd kun je zwemmen, chillen op de witte stranden van de verschillende eilanden en al het overige wat je hierboven al gelezen hebt! Beide tochten zijn redelijk prijzig, gemiddeld kost het tussen de 500-600 dollar per persoon.

Onze route door Panama

Wil je ook naar San Blas en ben je op zoek naar een toffe route? Wij hebben onze reisroute door Panama in kaart gebracht en voor jullie inzichtelijk gemaakt. Met deze route ga je naar 5 bestemmingen in ongeveer 2,5 week.

Reisroute Panama
Reisroute door Panama