Vooronderzoek van Australië

27 februari, 2023 | Reistips

Mark Anker

Ik deel tips om financieel vrij te reizen naar de mooiste bestemmingen
Een koppel aan het kanoën bij de Great Barrier Reef in Australië

Australië is een van de beste roadtrip-landen die er te vinden zijn, en dat zegt nogal wat! Bruisende steden als Melbourne en Sydney en de prachtige natuurwonderen zorgen ervoor dat je nooit meer weg wilt uit dit mooie land. Onze tip is dan ook: huur een camper! Het is zonde om slechts op een plek te blijven als je in Australië bent. Van plan om een rondreis te maken door Australië lees hier dan snel alles wat je moet weten en boek meteen je vliegticket!

 • Vliegduur: 20 uur
 • Visum: ja
 • Vaccinaties: niet nodig
 • Valuta: Australische Dollar
 • Reisadvies: vind je hier!

Over Australië

Australië is een groot land en past met haar ruim 7.692.000 km2 185 (!) keer in Nederland. Het duurt dus wel ‘even’ voor je alle prachtige bezienswaardigheden van dit land hebt gezien. De inwoners van Australië praten Engels en betalen met de Australische Dollar. Ook is het goed om te weten dat het tijdverschil 7 uur is in de (westkust) en 9 uur in de (oostkust). Om in Australië te komen is het wel nodig om 20 uur te vliegen. Door de lange reistijd kiezen veel mensen (waaronder wijzelf) ervoor om Australië te combineren met een reis naar Nieuw-Zeeland.

Omdat het land zo enorm groot is, doe je er verstandig aan om van te voren goed te plannen waar je allemaal heen wilt gaan. Hierdoor verlies je geen onnodige tijd tijdens je reis! De beste manier om door Australië te reizen is door middel van een camper. Hierdoor heb je alle vrijheid om te gaan en staan waar je maar wilt. Stippel van te voren een route uit langs de beste plekken van Australië zodat je helemaal niks hoeft te missen!

Klimaat Australië

Het zuiden van Australië heeft een gematigd klimaat, met warme zomers en zachte winters. In delen van Oost-Australië en West-Australië is er een subtropisch klimaat. De temperaturen liggen het hele jaar door tussen de 20°c en de 30°c. Australië is een enorm groot land, hierdoor zijn er twee soorten klimaten te vinden.

De beste reistijd voor Australië verschilt dan ook weer per deel. Voor Midden- en Noord-Australië is de beste reistijd van mei tot en met oktober. In de andere maanden kan de temperatuur hier zakken tot 0°c of juist erg heet worden. Daarnaast heb je tijdens deze maanden de meeste zonuren.

Voor Zuid-Australië en de steden Sydney, Adelaide, Melbourne en Perth is de beste reistijd van oktober tot en met april. Er zijn dan aangename temperaturen van tussen de 25°c en de 35°c. Tijdens de zomermaanden december en januari hebben de inwoners zelf zomervakantie, waardoor het erg druk kan zijn. Kies dus liever voor de maanden: oktober, november, februari, maart en april. Dan zijn de temperaturen heerlijk en is het niet zo druk.

Hier moet je geweest zijn

Sydney én Melbourne: deze bruisende steden moet je gezien hebben tijdens je reis naar Australië. Er zijn zoveel dingen die je hier kan doen. Zoals het bezoeken van de Opera House en Bondi Beach in Sydney en het lopen door de graffiti steegjes van Melbourne. Het leukste hier is om echt op te gaan tussen de locals en ervaar Australië nog intenser.

Great Ocean Road: de route begint in Torquay (uurtje rijden vanaf Melbourne) en eindigt ruim 240 kilometer later Port Fairy. Tijdens de route rijd je langs de zuidkust van Australië en de weg ligt tussen het prachtig heldere water en de groene heuvels. Ook zie je tijdens je reis verschillende bezienswaardigheden als de London Bridge en de Loch Ard Gorge.

Outback: dit is een waanzinnige rode vlakte die je niet snel zult vergeten. Op het eerste gezicht is het misschien een ‘gewone’ woestijn, maar de mooiste rotsformaties en de rode zon die langzaam ondergaat zullen voor altijd op je netvlies gebrand staan!

Great Barrier Reef: met een lengte van maar liefst 2.000 kilometer is de Great Barrier Reef het grootste koraalrif van de wereld. Dit maakt de Great Barrier Reef de perfecte plek om te duiken en te snorkelen. Dat mag zeker niet ontbreken tijdens je reis door Australië!

Nog wat tips op een rij

 • The Great Ocean Road
 • Camper van noord naar zuid (of andersom)
 • Whitsundays
 • Pink Lakes
 • Great Barrier Reef
 • Opera House
 • Daintree
 • Surfen bij Byron Bay
 • Outback
 • Bondi Beach

Veelgestelde vragen over Australië

Hoe lang is het vliegen naar Australië?

Het is mogelijk om in 20 uur naar Australië te vliegen. Dan vindt er één overstap plaats. Uiteraard kan de reistijd naar Australië erg verschillen, dit hangt af van de overstaptijd en het aantal tussenlandingen. 

Welke vaccinaties moet ik halen als ik naar Australië ga?

oor een bezoek aan Australië zijn geen vaccinaties verplicht.

Komen knokkelkoorts en malaria voor in Australië?

In Australië komt geen malaria voor. Knokkelkoorts komt wel voor in Australië. Knokkelkoorts wordt veroorzaakt door een beet van de denguemug. Beschermende kleding en het gebruik van anti-muggenspray (DEET) kunnen ervoor zorgen dat een muggenbeet voorkomen wordt. 
Japanse Encefalitis komt ook in Australië voor. Deze virusinfectie wordt overgebracht via muskieten.

Heb ik een visum nodig voor Australië?

Voor een verblijf in Australië is altijd een visum nodig. Dit visum is via internet vrij makkelijk te verkrijgen, en kan nog tot 3 dagen voor vertrek aangevraagd worden. Het visum kan op verschillende websites gratis worden aangevraagd en krijg je dan in je mailbox. 
Het visum is 12 maanden geldig, je mag maximaal 3 maanden achter elkaar in het land verblijven. Dit betreft een toeristenvisum, waarmee je dus niet aan het werk mag in Australië.

Goed om te weten

Wij zijn zelf nog niet naar Australië geweest, maar het stond wel op onze shortlist. Het onderzoek wat we hebben gedaan willen we dan ook graag met jullie delen.

Benieuwd waar we wel heen zijn gegaan? Check dan Panama, Costa Rica en Mexico geweest, ook de moeite waard!