Onderzoek naar: Peru

16 januari, 2023 | Reistips

Mark Anker

Ik deel tips om financieel vrij te reizen naar de mooiste bestemmingen
Een afbeelding van Machu Pichu in Peru

Amazonegebied, hoge gebergten, wilde dieren en de Machu Pichu als absoluut hoogtepunt: natuurlijk spreken we dan over Peru! Een veelzijdige vakantiebestemming, waar je kan genieten van het prachtige Andesgebergte; als je van hiken houdt zal je hier heel gelukkig van worden. Maar ook de kustlijn is prachtig en biedt gelegenheid om heerlijk ontspannen vakantie te vieren of bij te komen als je al wat langer op reis bent.

Handige info

Vliegduur: 13 uur
Visum: nee, tot 6 maanden
Vaccinaties: aangeraden
Valuta: Peruviaanse Sol
Reisadvies: vind je hier!

Over Peru

Peru ligt in Zuid-Amerika en is zeer de moeite waard om te bezoeken. Het land heeft prachtige natuur met het Amazonegebied en Andesgebergte, maar ook gezellige stadjes met de heerlijkste gerechten om bij te komen na een lange dag vol nieuwe indrukken. Ook de temperatuur is aangenaam, het is het gehele jaar door lekker warm in Peru.

Het land is erg veelzijdig, met zijn gebergten, woestijn, maar ook de kust met prachtige stranden en gezellige dorpjes waar je heerlijk kunt borrelen. Voor de kosten hoef je het ook zeker niet te laten! Peru is misschien niet zo goedkoop als Azië, maar ook zeker niet heel duur om te bezoeken!

Klimaat Peru

In het Amazonegebied van Peru is het overdag het gehele jaar door zo’n 30 graden Celcius. De luchtvochtigheid is echter hoog, waardoor het klam en benauwd aanvoelt. De maanden juli en augustus zijn het warmst, dan kan de temperatuur zo rond de 35 graden worden.

In het Andesgebergte van Peru is het in de dalgebieden zo’n 17 graden Celcius, maar kan het op de top van de berg rond het vriespunt zijn. In de kustgebieden van Peru is het gemiddeld 25 graden Celcius. De warmste maanden zijn van december tot en met april.

De Machu Picchu bezoeken? Dat kun je het beste tussen juni en augustus doen!

Kosten en budget in Peru

In Peru betalen ze met de Peruviaanse Sol. Het is in Peru verstandig wat cash geld op zak te hebben, niet overal is een betaalautomaat te vinden. Soms kun je alleen geld pinnen met behulp van een creditcard.

Peru is een relatief goedkoop land om te bezoeken. Een goede maaltijd kost tussen de 3-5 euro, een overnachting in een simpele hotelkamer tussen de 20-30 euro per nacht. Een busritje? Spotgoedkoop! Reken gemiddeld op zo’n 3-5 euro per uur dat je in de bus doorbrengt.

De activiteiten zijn wat duurder in Peru. Het lopen van de Inca Trail naar de top van Machu Picchu is de bekendste trekpleister van Peru, en daar betaal je dus ook voor. 400 euro per persoon mag je hier al snel voor neertellen. Dit is echter wel de duurste activiteit, goedkopere activiteiten zijn er dus ook zeker te vinden.

Dit mag je niet missen!

Lima

De hoofdstad van Peru, waar je waarschijnlijk landt op het vliegveld. Een goede reden dus, om een paar dagen te blijven hangen en te genieten van de gezellige sfeer die er hangt. Bezoek de prachtige kathedraal op het Plaza de Armas, de luxe wijk Miraflores met gezellige barretjes en restaurants, maar ook het mooie park met uitzicht over de kust.

Machu Picchu

Deze eeuwenoude stad verdient het ook om extra benoemd te worden. Eigenlijk kan een bezoekje aan Machu Picchu echt niet ontbreken bij een bezoek aan Peru. De fantastische ruïnes en omgeving van het Andesgebergte, maar ook de machtig interessante geschiedenis rondom de Inca stad zijn al reden genoeg om Machu Picchu een bezoek te brengen.

Top 10 bezienswaardigheden

De 10 highlights die je niet mag missen op je reis naar Peru. Deze staan in willekeurige volgorde.

 • Sandboarden in Huacachina
 • Salkantay Trek
 • Inca Trail naar Machu Picchu
 • Fietstour door Lima
 • Colca Canyon
 • Surfen in Máncora
 • Neem een duik in de modderbaden bij Los Pilares
 • Raften bij Rica Playa
 • Ontspannen in de natuurlijke warmtebron bij de
 • Fernández Vallei
 • Manú National Park
Lima in Peru

Veelgestelde vragen

Welke vaccinaties moet ik halen als ik naar Peru ga?

Voor een bezoek aan Peru zijn een aantal vaccinaties aanbevolen:

DTP. (Difterie, Tetanus, Polio): Deze vaccinatie wordt op kinderleeftijd gegeven, en is 10 jaar lang werkzaam. Als je deze vaccinatie dus binnen 10 jaar nog gekregen hebt, ben je veilig. Anders is het verstandig om deze vaccinatie te halen voor je bezoek aan Peru.

Hepatitis A: Dit virus wordt overgedragen door besmet voedsel, drinkwater of een vervuilde douche/toilet. Een vaccinatie tegen het virus biedt 25 jaar bescherming en wordt aangeraden voor een reis naar Peru. 

Gele Koorts: Gele Koorts is een ernstige infectieziekte die wordt overgebracht door muggenbeten. De ziekte kan koorts, geelzucht en bloedingen veroorzaken. Een vaccinatie tegen deze ziekte moet minimaal 10 dagen voor vertrek gegeven worden en zorgt voor levenslange bescherming.

Komen knokkelkoorts en malaria voor in Peru?

Op verschillende plaatsen in Peru komt Malaria voor. Met name in kustgebieden en het Amazonegebied zijn de risico’s vergroot. Malariamuggen steken vooral na zonsondergang. Het is dus van belang om je dan te beschermen tegen muggenbeten. Beschermende kleding en het gebruik van antimuggenspray (DEET) kunnen ervoor zorgen dat een muggenbeet voorkomen wordt.

Ook knokkelkoorts komt helaas voor in Peru. Het wordt veroorzaakt door een muggenbeet van de denguemug. Deze muggen steken vooral overdag, het is dus belangrijk om je dan te beschermen tegen muggenbeten.

Heb ik een visum nodig voor Peru?

Zonder visum mag je (met de Nederlandse paspoort) 6 maanden lang in Peru verblijven.

Meer informatie?

Ga je binnenkort op reis naar Peru? Dan heb je vast en zeker een hoop vragen. Deze hebben we zoveel mogelijk voor je verzameld en op deze pagina gezet. Als je verder nog vragen hebt kan je ons ook altijd even connecten op bijvoorbeeld Instagram, vinden we leuk!

Goed om te weten

Zelf zijn wij niet naar Peru geweest, maar het stond wel op onze shortlist. Daarom hebben we hier wel onderzoek naar gedaan en dit willen we graag met jullie delen 🙂

Wij zijn uiteindelijk naar Panama, Costa Rica en Mexico geweest en zijn daar dus wel echte ‘ervaringsdeskundigen’.