Reisroute Panama: de beste route voor 2 tot 3 weken

19 december, 2022

Demi Goudriaan

Ik help je met het ontdekken van verborgen pareltjes op jouw droomreis

Een land wat misschien niet bovenaan je lijst staat om te bezoeken, maar wat ons betreft zeker de moeite waard is: Panama! In dit artikel delen we onze ervaring met dit prachtige land, de route die wij hebben afgelegd en welke bestemmingen je moet bezoeken tijdens je route door Panama! Maar belangrijk ook: hoe kom je er nou eigenlijk? Wij hebben bij iedere bestemming beschreven hoe lang wij er zijn verbleven, wat ook wel steeds voldoende was. Maar natuurlijk kun je zelf beslissen om wat langer te blijven, bijvoorbeeld in Bocas del Toro waar een heerlijke vakantiesfeer hangt en je ook kunt uitbreiden door op verschillende eilanden te verblijven.

Reisroute Panama
De reisroute die wij in Panama hebben afgelegd

Hoe lang heb ik nodig?

Wij hebben 2,5 week gedaan over onze route door Panama. Dit valt echter makkelijk uit te breiden, bijvoorbeeld door een langer verblijf op San Blas. Daarnaast zijn wij ook via Bocas del Toro, onze laatste bestemming, doorgereisd naar Costa Rica. Doe je dit niet, zul je dus ook nog een dag moeten uittrekken om weer terug te reizen naar Panama Stad. Hieronder een video over de reis die wij hebben mogen maken, kom alvast in de stemming en enjoy!

Sfeerbeelden van onze reisroute door Panama

Panama Stad (3 dagen)

Als je met het vliegtuig het land binnen komt, zal Panama Stad je eerste bestemming zijn in Panama. Zelf zijn wij drie dagen gebleven in deze grote stad. Fijn om even te acclimatiseren na een lange vlucht, en het geeft je genoeg tijd om de stad te ontdekken. In deze drie dagen hebben wij ook een dag San Blas bezocht.
In Panama Stad vonden wij de wijk Casco Viejo vooral erg leuk, gezellige straatjes en mooie gebouwen. Ook zijn er in de stad veel goede eetgelegenheden en mooie rooftopbars. Een goed begin van je reis.

San Blas (1 dag)

Deze kan wat ons betreft niet ontbreken in je reisroute door Panama. Een prachtige bestemming met witte stranden, helderblauw water waarin je fantastisch kunt snorkelen (wij zagen vanaf de steiger zelfs al een haai!). Ook de mensen zijn erg lief en koken heerlijke verse gerechten voor je. Je kunt er heerlijk chillen in een hangmat, een stukje zwemmen of een potje volleybal spelen met de locals.
Omdat het een vrij prijzige bijkomstigheid is, kozen wij ervoor om maar een dag naar San Blas te gaan. Echter is het ook heel goed mogelijk om daar 1 of 2 nachten te blijven slapen. Van andere reizigers hoorden wij daar heel veel goede verhalen over! Zij vonden het een magische ervaring om op één van de kleine eilanden te slapen.

Playa Venao (5 dagen)

Vanuit Panama Stad zijn wij naar Playa Venao gereisd. Dit kun je op verschillende manieren doen. Wij hebben geïnformeerd om met een directe shuttle te gaan, dit was echter prijzig (50 euro per persoon) en dus besloten we met een publieke bus die kant op te gaan. We kochten een ticket naar Las Tablas en deden er zo’n 5 uur over met de bus om daar te komen. We werden in Las Tablas afgezet op een andere plek dan waar de volgende bus zou gaan, aan de andere kant van het dorp. Vanaf het busstation gaat één keer per dag een bus naar Playa Venao. Wijzelf hebben deze bus gemist, dus namen vanaf Las Tablas een collectivo naar Playa Venao. Echter kun je vanaf dit punt ook een bus nemen naar Pedasi en moet je daar nog een keer overstappen om de bus naar Cañas te nemen. Let op: hoe dan ook wordt dit een vrij lange reisdag!

Playa Venao is een typische surfersbestemming en staat hierom dan ook zeker bekend. Je kunt hier als beginnend surfer op verschillende plekken surfles nemen, maar ook als je meer ervaring hebt is het heel leuk om hier wat golfen te pakken. Het plaatsje zelf is erg klein met een aantal (kleine) horeca zaken. Surfen is hier wel echt belangrijkste ding!

Boquete (4 dagen)

Vanaf strand- en surfbestemming Playa Venao vertrokken wij naar het prachtige Boquete om een aantal mooie hikes te gaan maken. Wij vonden het zelf redelijk lastig om vanuit Playa Venao weg te gaan, er gaat slechts één bus per dag en die vertrekt om 7 uur ’s ochtends. Een shuttle regelen viel in het seizoen ook tegen, het was niet zo erg druk en je bent afhankelijk van medereizigers omdat het anders erg duur werd. We hebben er uiteindelijk voor gekozen in overleg met het bedrijf dat we een shuttle zouden nemen richting Panama Stad en zij ons onderweg af zouden zetten, vanaf dat punt konden wij dan de bus nemen naar David. Vanaf David pakten wij heel goedkoop een Uber, maar gaan er ook veel goedkope bussen naar het centrum van Boquete.

Het bergdorpje Boquete staat bekend om de prachtige natuur en mooie hikes die je er kunt maken. Maar ook het bezoeken van een koffieplantage of het beklimmen van de vulkaan Baru zijn toffe bezigheden in deze mooie omgeving.

Bocas del Toro (5 dagen)

Onze laatste bestemming in Panama was Bocas del Toro. Een heerlijke plaats ook om mee af te sluiten. We namen vanuit Boquete de Chicken-Bus naar David en zochten daar naar een bus naar Bocas del Toro. De behulpzame mensen op het station hielpen ons; we moesten de bus naar Almirante hebben. Een klein busje werd stampvol gepropt met mensen, als je pech had moest je het hele stuk staan, maar uiteindelijk werd je keurig afgezet in Almirante. Dan is het nog een klein stukje met de taxi en word je afgezet bij de boot naar Bocas!

Een zeer populaire bestemming in Panama is Bocas del Toro. Zodra wij van de boot afstapten begrepen wij ook meteen waarom: wat een heerlijke sfeer hangt hier! Op het hoofdeiland is er allerlei gezellige horeca aan het (helder blauwe) water maar ook in de andere straatjes hangt een fijne sfeer. Je kunt eigenlijk bijna altijd lopend naar je verblijf. De stranden zijn prachtig, een heerlijke Caribische vibe waar je zeker van zult genieten.