Sri Lanka: onze research

18 januari, 2023 | Reistips

Mark Anker

Ik deel tips om financieel vrij te reizen naar de mooiste bestemmingen
De trein die door Sri Lanka heen reist

Een land dat na de verwoestingen van de Tsunami in 2004 weer helemaal in opkomst is op gebied van toerisme, dan hebben we het inderdaad over Sri Lanka! Toch is het nog niet zo dat het land nu overstroomt van de backpackers. Reden genoeg dus, om gauw het vliegtuig in te stappen naar dit interessante land, met zijn gastvrije bevolking, groene omgeving vol theeplantages en prachtige (surf)stranden!

Basis informatie

 • Vliegduur: 11 uur
 • Visum: nee, tot 30 dagen
 • Vaccinaties: aangeraden
 • Valuta: Sri Lankaanse Roepie
 • Reisadvies: vind je hier!

Over Sri Lanka

Sri Lanka is een land in Zuid-Azië, wat steeds populairder wordt onder de toeristen. Doordat het land nog niet zo super toeristisch is, is de lokale bevolking erg enthousiast als zij toeristen zien en zullen zij altijd interesse tonen, maar ook vol enthousiasme vertellen over hun leven. 

Naast de gezelligheid van de lokale bevolking, heeft Sri Lanka nog veel meer te bieden voor jouw rondreis. Zo is er prachtige natuur: theeplantages, jungles, stranden en heb je ook de kans om wilde dieren, zoals de olifant, te spotten! Wie wil dat nou niet?

Klimaat Sri Lanka

Sri Lanka is een groot land, wat uit verschillende klimaten bestaat. Over het algemeen kun je gedurende het hele jaar naar Sri Lanka reizen, mits je de juiste delen uitkiest. Het land ligt dicht bij de evenaar, wat betekent dat er altijd een aangename temperatuur gegarandeerd kan worden, namelijk rond de 30 graden.

Westkust: de beste reisperiode is november t/m mei

Zuid(west)kust de beste reisperiode is december t/m maart

Oostkust: de beste reistijd is april t/m september

Er vinden 2 regenperiodes plaats in Sri Lanka; van mei-september in het (zuid)westen en oktober-april eigenlijk over het gehele land. Dan zal er ook veel wind staan, wat zorgt voor hoge/ruige golven.

Plekken die je niet mag missen

Tijdens je reis door Sri Lanka, zijn er natuurlijk een aantal plaatsen die je gezien en beleefd moet hebben! Wij hebben ze voor je samengesteld.

Colombo: de plek waar je (waarschijnlijk) Sri Lanka binnenkomt en je rondreis begint! Blijf even hangen, proef de sfeer van de stad en bezoek Slave Island als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis van het land. 

Ella: één van de mooiste bestemmingen van Sri Lanka. Met haar groene heuvels en diverse theeplantages, laat zij haar natuurlijk schoon zien. Een heerlijke plek om even te ontspannen na de drukke stad; dit doe je natuurlijk met een prachtige wandeling!

Kandy: centraal in de stad een prachtig meer, groene heuvels die de stad omringen, sfeervolle straatjes en mooie gebouwen. Do I need to say more?

Ook leuk

 • Snorkelen op Pigeon Island
 • Bezoek een theeplantage
 • En… Daarna de theefabriek in Ella
 • Viewpoint World’s End
 • Bezoek Polonnaruwa
 • Beklim de Sigiriya (leeuwenrots)
 • Jeepsafari door Yala National Park
 • Surfen in Mirissa
 • Hike (‘s nachts!) naar de top van de Adam’s Peak
 • Treinreis van Kandy naar Ella

Meestgestelde vragen

Hoe lang is het vliegen naar Sri Lanka?

Het is 10 uur vliegen naar Sri Lanka, dit betreft een rechtstreekse vlucht. Je kunt uiteraard ook met een overstap naar Sri Lanka vliegen. Vaak is dit een goedkopere optie. De reistijd hangt dan uiteraard af van de tijd die je moet wachten tot je volgende vlucht gaat.

Welke vaccinaties moet ik halen als ik naar Sri Lanka ga?

Voor je een bezoek brengt aan Sri Lanka, is het raadzaam een aantal vaccinaties te halen: DTP, Hepatitis A en BMR.

DTP. (Difterie, Tetanus, Polio): Deze vaccinatie wordt op kinderleeftijd gegeven, en is 10 jaar lang werkzaam. Als je deze vaccinatie dus binnen 10 jaar nog gekregen hebt, ben je veilig. Anders is het verstandig om deze vaccinatie te halen voor je bezoek aan Sri Lanka.

Hepatitis A: Dit virus wordt overgedragen door besmet voedsel, drinkwater of een vervuilde douche/toilet. Een vaccinatie tegen het virus biedt 25 jaar bescherming en wordt aangeraden voor een reis naar Sri Lanka. 

BMR (Bof, Mazelen, Rode hond): als je als kind volgens het Rijksvaccinatieprogramma bent gevaccineerd, en geen vaccinatie hebt gemist, heb je deze vaccinatie al gehad en ben je veilig. Als je deze niet hebt gehad, is het raadzaam de vaccinatie te halen voor je bezoek aan Sri Lanka. 

Komen knokkelkoorts en malaria voor in Sri Lanka?

Ja. Knokkelkoorts komt in Sri Lanka voor. Het wordt veroorzaakt door een muggenbeet van de denguemug. Deze muggen steken vooral overdag, het is dus belangrijk om je dan te beschermen tegen muggenbeten.
In het noorden van Sri Lanka komt malaria voor. Malariamuggen steken vooral na zonsondergang. Het is dus van belang om je dan te beschermen tegen muggenbeten.
Beschermende kleding en het gebruik van antimuggenspray (DEET) kunnen ervoor zorgen dat een muggenbeet voorkomen wordt. 
Voor het reizen naar een malariagebied is het aangeraden een noodbehandeling malariapillen mee te nemen.

Kleine disclaimer

Zelf zijn wij niet naar Sri Lanka geweest, maar wel hebben we uitgebreid onderzoek naar dit land gedaan. Dit doordat het wel op onze shortlist stond voor de reis.

Uiteindelijk zijn we naar Panama, Costa Rica en Mexico geweest, ook mega tof!