IJsland: wat je moet weten

16 januari, 2023 | Reistips

Mark Anker

Ik deel tips om financieel vrij te reizen naar de mooiste bestemmingen
Waterval in IJsland met een persoon die er van dichtbij naar kijkt.

IJsland is een eiland ten noordwesten van het Europese vasteland. Dit dunbevolkte land is perfect om te reizen door de natuur. Doe dit met een auto, of nog liever een camper! Een paar hikes tussendoor en je geniet optimaal van het prachtige IJsland. Tip van ons: wacht niet te lang met het boeken van de huurauto en de accomodaties. IJsland is geliefd, en daarom ben je niet de enige.

Handige info

Vliegduur: 3 uur 10 minuten
Visum: niet nodig
Vaccinaties: niet nodig
Valuta: IJslandse Kroon
Reisadvies: vind je hier!

Over IJsland

De hoofdstand van IJsland is Reykjavik en ligt aan de zuidwestkust. Vanaf Amsterdam is het slechts 3 uurtjes vliegen, je bent er dus zo! IJsland ligt net onder de poolcirkel. Grímsey ligt wel in de poolcirkel, dit is een klein eilandje 40 km ten noorde van IJsland. IJsland is het meest dunbevolkte land van Europa, en dat is vooral goed te merken als je verder het binnenland in trekt.

Reizen door IJsland is niet bepaald goedkoop. Het leven is er duurder dan in Nederland. Gelukkig zijn bijna alle bezienswaardigheden gratis en kost het parkeren van je auto meestal ook niks. Je gaat immers voor het zien van de mooie natuur!

Het noorderlicht aan de helderblauwe hemel in IJsland.

Klimaat IJsland

Aan de kust van IJsland is er een koud zeeklimaat, en in het binnenland is er een toendraklimaat. Het komt er op neer dat het koud is in IJsland. In de winter is het noorderlicht (of poollicht) regelmatig waarneembaar. Dat is ook zeker een van de trekpleisters van IJsland.

Aan de kust is de temperatuur in de winter rond het vriespunt, vrij mild nog gezien de ligging van IJsland. Verder landinwaarts wordt het al een stuk kouder, denk aan -10°C tot wel -25°C. Dikke jas aan dus. In de zomer is het een stuk beter te doen, denk aan temperaturen tussen 10°C en de 20°C. En soms stijgt de temperatuur zelfs tot 25°C, dat is pas genieten!

Dit mag je niet missen!

Reykjavik

De hoofdstad van IJsland en ook meteen de stad met de meeste inwoners. Hier zijn ruim 120.000 inwoners van IJsland te vinden. Ondanks dat dit de grootste stad van IJsland is, doet je dit meer denken aan een dorp. Wandel door de hoofdstraat, geniet van het lekkere eten en bewonder de mooie Scandinavische architectuur.

De Golden Circle route 

Heb je Reykjavik gezien? Begin dan aan de ‘Golden Circle’ route! Dit is een route van ongeveer 300 kilometer waarbij je de meest prachtige bezienswaardigheden bezoekt. De originele Golde Circle route bestaat uit: Thingvellir, Gullfoss en Geysir, maar er is nog zoveel meer te zien tijdens deze route. Vergeet bijvoorbeeld de Blue Lagoon niet te bezoeken tijdens deze route!

Een weg dwars door de natuur van IJsland met een blauwe auto die erop rijdt.

Top 10 bezienswaardigheden

De 10 highlights die je niet mag missen op je reis naar IJsland. Deze staan in willekeurige volgorde.

  • Walvissen en dolfijnen spotten
  • Geisers kijken: Geysir of Strokkur
  • Watervallen: Gullfoss, Goðafoss of Dettifoss
  • Vulkanen: Hverfell, Kerið of Hekla
  • Fjorden en gletsjers
  • De Golden Circle route
  • Natuurbad: Blue Lagoon
  • Het Noorderlicht bewonderen
  • Nationaal Park Jökulsárgljúfur
  • Nationaal Park Snæfellsnes

Hoe lang is het vliegen naar IJsland?

Vliegen naar IJsland duurt 3 uur en 10 minuten. Vanaf Nederland vlieg je op Keflavik International Airport, de luchthaven van Reykjavik.

Wat is de valuta van IJsland?

In IJsland betalen ze met de IJslandse Kroon, dit is hun officiële valuta. Met 1 euro krijg je ongeveer 135 kronen.

Wat is de beste reistijd voor IJsland?

De beste reistijd om naar IJsland te gaan is in junijuli of augustus. Rond deze tijd kan je het beste de prachtige natuur bewonderen met een aangenaam temperatuurtje.

Daarnaast kan je er ook voor kiezen om tijdens de wintermaanden (oktober t/m maart) te gaan. Dan is IJsland bedenkt onder een dikke laag sneeuw, wat ook erg mooi kan zijn! Ook is de kans dan vele malen groter om het Noorderlicht te zien.

Meer informatie?

Om je reis naar IJsland tot een succes te maken is het belangrijk om vooraf onderzoek te doen. Naar welke plekken ga je tijdens je reis, zijn dat er meerdere of kies je voor een vaste plek?

Een hoop van deze vragen hopen we te beantwoorden op deze pagina. Daarnaast hebben we hier ook nog een selectie gemaakt van de meestgestelde vragen van reizigers die naar IJsland zijn geweest.

Goed om te weten

Zelf zijn wij niet naar IJsland geweest, maar staat nog wel hoog op onze wensenlijst. Hier hebben we dan ook al een keer goed onderzoek naar gedaan en deze willen we met jullie delen.

Uiteindelijk hebben we ervoor gekozen om naar Panama, Costa Rica en Mexico te gaan en daarover kan je ons nu wel ‘ervaringsdeskundigen’ noemen, al zeggen we het zelf 😉