Scooter huren in het buitenland: alles wat je moet weten

21 maart, 2022 | Reistips

Demi Goudriaan

Ik help je met het ontdekken van verborgen pareltjes op jouw droomreis

Eigenlijk is het op bijna iedere vakantiebestemming wel mogelijk, het huren van een scooter! Eén van de leukste manieren om de omgeving te verkennen; je bent namelijk lekker buiten en een scooter kun je bijna altijd wel ergens kwijt! Geen gedoe met het zoeken van parkeerplaatsen, maar je kunt het zo kwijt langs de weg. Echter moet er ook een kanttekening worden gemaakt bij het huren van een scooter: je moet namelijk wel altijd goed opletten en er zijn een aantal dingen waar je rekening mee dient te houden. 

Internationaal rijbewijs aanvragen

Allereerst: goed begin is het halve werk. Zorg dat je goed voorbereid bent! Voordat je vertrekt op je reis, is het verstandig om uit te zoeken of je een internationaal rijbewijs nodig hebt op de plek van bestemming. Een internationaal rijbewijs is makkelijk te regelen, deze kun je namelijk kopen bij de ANWB. Je dient het rijbewijs persoonlijk aan te vragen, daarvoor heb je een recente pasfoto nodig en je Nederlandse rijbewijs. Let op: ga je naar meerdere landen, dan is het verstandig om ook meerdere pasfoto’s mee te nemen.

Een internationaal rijbewijs is meestal 1 jaar geldig. Op de website van de ANWB kun je meer informatie vinden over het aanvragen van een internationaal rijbewijs.

Een tweede puntje van voorbereiding betreft de verzekering. Controleer of je goed verzekerd bent voor medische kosten, een ongeluk zit in een klein hoekje en het is vervelend als je voor onverwachte kosten komt te staan die jouw reis overschaduwen.

Wat ook goed is om te weten, is dat een reisverzekering meestal geen schade aan een gehuurde scooter dekt. Via de verhuurder kun je vaak een verzekering afsluiten, zodat je voor deze schade wel verzekerd bent. Bij het afsluiten van een verzekering is het belangrijk te controleren voor welke kosten je wel/niet verzekerd bent en tot welk bedrag dit geldt. 

Controleren op schade

Voordat je op stap gaat met je gehuurde scooter, is het belangrijk te controleren of er schade is aan de scooter. Deze schade heb jij namelijk niet veroorzaakt, maar dit kun je achteraf natuurlijk niet meer bewijzen. Vaak wordt aangeraden om foto’s of een filmpje te maken van de scooter met daarbij duidelijk de (eventueel) al eerder toegebrachte schade, zodat het duidelijk is dat jij dit niet hebt veroorzaakt.

Wat is het vermogen van de scooter?

Iets anders wat belangrijk is om te controleren, is het vermogen van de scooter. Vooral in Azië zijn er scooters met vermogen >50cc en dit betekent dat er officieel een motorrijbewijs nodig is om met deze scooter te mogen rijden. Dit is iets wat je zelf in de gaten dient te houden, omdat verhuurbedrijven hier eigenlijk nooit op controleren. Mocht er een ongeval ontstaan (en dit hoeft niet eens jouw eigen schuld te zijn!), kun je daar mee in de problemen komen omdat je niet de juiste papieren hebt voor het voertuig. Ook de medische kosten worden dan niet gedekt, omdat je je niet aan de regels hebt gehouden.

Draag altijd een helm!

Hetzelfde geldt voor het dragen van een helm. Zorg dat je ten allen tijde een helm draagt op de scooter. We begrijpen het echt, het is warm, zit niet lekker en je wordt zo’n helm echt zat na een aantal uur op de scooter. Ook de locals dragen geen helm, dus dan kun je de helm toch wel even af doen? Maar ons advies is en blijft: doe het niet! Wanneer er iets gebeurt ben je wederom niet verzekerd en kun je flink in de problemen komen, om nog niet te spreken over het (hersen)letsel wat je zelf kunt oplopen.

Borg: cash of paspoort?

Ten slotte een laatste punt: het achterlaten van je paspoort. In Azië hebben wij regelmatig zelf een scooter gehuurd en bij veel verhuurbedrijven wordt er gevraagd om je paspoort achter te laten als ‘borg’. De verhuurder wil er (logisch!) zeker van zijn dat je de scooter weer netjes terug komt brengen en als je paspoort achter blijft, weet hij zeker dat dit het geval is. Wij voelden ons hier echter absoluut niet prettig bij en officieel is het ook verboden om een paspoort als onderpand te vragen voor het huren van een scooter. Wij hebben dan ook regelmatig meegemaakt dat we 3 of 4 verhuurbedrijven af moesten lopen voordat we een scooter konden huren zonder dat we ons paspoort achter lieten. Vaak wordt er dan wel gevraagd om een groter bedrag aan borg te betalen en een kopie van het paspoort achter te laten. Wij vonden dit echter een prima alternatief, de borg krijg je als het goed is netjes weer terug en zo waren we er zeker van dat ons paspoort veilig bleef en we na de reis weer probleemloos terug naar Nederland konden vliegen!

Let op: het huren van een scooter is altijd voor eigen risico, OnlineTravelers is in geen enkel geval aansprakelijk voor eventuele problemen.