De grens over van Panama naar Costa Rica

31 januari, 2023 | Reistips

Demi Goudriaan

Ik help je met het ontdekken van verborgen pareltjes op jouw droomreis

Wanneer je, net zoals wij, van Panama naar Costa Rica reist (of andersom natuurlijk) dan kun je de grens over gaan in de buurt van Bocas del Toro. Dit is een relatief makkelijke manier om de grens over te gaan en je reis door Costa Rica te starten in Puerto Viejo. In dit artikel vertellen wij je meer over deze route, hoe het eraan toe gaat bij de grens en hoe wij dit hebben aangepakt.

Hoe gaat deze route?

Zelf hebben we de keuze gemaakt om met een vooraf geboekte shuttle deze reis te maken. We vertrokken met de taxiboot van Bocas del Toro naar het vaste land, waar een shuttle ons op stond te wachten. Met deze shuttle gingen we op pad naar de grens met Costa Rica. Toen we daar aan kwamen, moesten we allemaal de bus uit (inclusief bagage) en ging er een ‘gids’ met ons mee die ons begeleidde langs de grenskantoortjes.

Eerst een uitreisstempel halen dat je Panama verlaat, vervolgens ga je lopend de grens over. Je loopt over een grote brug en aan de andere kant ben je in Costa Rica. Wederom is er dan een grenskantoor waar je enkele vragen beantwoordt (hoelang ga je blijven, waar ga je verblijven, welk beroep oefen je uit?) Vervolgens krijg je een stempel in je paspoort. Dan kun je opnieuw in een busje plaatsnemen en word je in Puerto Viejo bij je verblijf gebracht.

Zelf vonden wij dit echt een ideale manier om te reizen, omdat het erg gemakkelijk gaat en je begeleid wordt de grens over. Ook vonden wij het betaalbaar, 35 dollar per persoon. Toch is het zeker niet noodzakelijk, omdat de grensovergang heel gemakkelijk is gegaan. Je kunt dit dan ook prima zelf regelen. Allereerst neem je dan de taxibus naar Almirante (7 dollar p.p.) vanaf Bocas. In Almirante kun je dan de bus nemen (1 dollar) via Changuinola, waar je overstapt naar Guabito (1 dollar). Daar is de grensovergang waar je ook naar het grenskantoor gaat om stempels te halen. Aan de overkant ben je in Sixaola in Costa Rica. Hier ga je op zoek naar het busstation en neem je de bus naar Puerto Viejo (3 dollar).

Deze optie is dus wel een stuk goedkoper, maar neemt ook meer tijd in beslag omdat je langer onderweg bent, te maken hebt met overstaptijd, etc.

Granskantoor Panama
Immigratiekantoor van Panama

Immigratiekantoren en uitreistickets

Er gaan soms vreemde verhalen over de immigratiekantoren, zowel die in Costa Rica als in Panama. Zelf vonden wij de grensovergang heel soepel verlopen en hebben dan ook geen vreemde dingen meegemaakt. Ook wordt er gezegd dat er soms gevraagd wordt naar een uitreisticket. Dat betekent dat ze bij het immigratiekantoor gevraagd wordt om een ticket waarmee je kunt bewijzen dat je het land weer verlaat. Zelf hadden wij een doorreisticket naar Mexico, maar er is bij het immigratiekantoor niet naar gevraagd dus we hebben deze ook niet hoeven gebruiken. Let op: dit betekent natuurlijk niet dat ze er nooit naar vragen, dus wees er zelf op bedacht dat ze er altijd wel naar kunnen vragen! Officieel gezien is het namelijk wel verplicht en ze kunnen je dwingen om op datzelfde moment een uitreisticket te boeken, dat wil je natuurlijk niet!

Wij hebben ook wel eens gebruik gemaakt van het huren van een vliegticket met OnwardFly. Het idee is dat zij op jouw naam een vliegticket boeken van de door jou gekozen bestemming. Dit kan dan bijvoorbeeld voor 24 uur en daarna wordt deze geannuleerd. Hierdoor heb je wel een echt ticket en dat is in onze ogen een stuk veiliger dan een nep ticket maken.

Hoelang duurt de grensovergang naar Panama?

Over de immigratiekantoren wordt gezegd dat er lange wachtrijen kunnen staan. We hebben van mensen gehoord die 1-2 uur in de brandende zon hebben staan wachten voordat ze de grens over konden, als je pech hebt moet je dan aan de andere kant ook weer lang wachten. Zelf maakten wij de grensovergang eind oktober, toen was dit zeker niet het geval. We waren met een groepje in de shuttle en na 20 minuten hadden we beide immigratiekantoren bezocht en zaten we weer in de bus op weg naar ons hostel.

Vergeet de exit fee niet

Ten slotte is het goed om te weten dat je bij het verlaten van Panama en Costa Rica (het maakt dus niet uit welke kant je op reist) een exit fee moet betalen van 8 dollar per persoon. Deze moet je in USD betalen, dus het is goed om ervoor te zorgen dat je voldoende bij je hebt om dit te kunnen betalen. Hopelijk is het zo een beetje duidelijk hoe je van Panama naar Costa Rica reist, als je vragen hebt: let us know!